Створять фільм-відповідь про Волинську трагедію

0
2
Створять фільм-відповідь про Волинську трагедію
Депутати Волиньради посприяють створенню художньо-документальної стрічки «Заручники. (Волинь. Трагедія двох народів)», присвяченої подіям Волинської трагедії.

Відповідний проект рішення ухвалила комісія з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму, - повідомляє Волинська правда.

Ініціативу створити такий фільм висловила ВОО Національної спілки письменників України.

Як зауважив її член і співавтор сценарію майбутньої стрічки Юрій Зилюк, нещодавнє визнання обома палатами сейму Республіки Польща польсько-українського протистояння у 1943-1945 роках геноцидом польського населення з боку УПА.

Створення польськими кінематографістами фільму «Волинь», у якому спотворені факти цієї трагедії, не залишили волинських письменників байдужими.

Отож, тому і був створений сценарій короткометражного художньо-документального фільму. У ньому на основі архівних матеріалів, розповідей очевидців трагедії та історії однієї української родини у цьому протистоянні відтворено тогочасну дійсність без перекручень і політичного підтексту.

Зважаючи на негативний для іміджу України, резонанс після рішення польського сейму та вихід на екрани у вересні 2016 року фільму «Волинь», волинський фільм-відповідь глядач мав би побачити до кінця року.

На роботи із створення фільму необхідні 460 тисяч гривень, і автори його сценарію просять Волинську обласну раду про посильну допомогу.

«Ніхто за нас не заступиться крім нас самих. Навіть у Львові кажуть, мовляв, «УПА ми будемо відстоювати завжди, а Волинська трагедія була там на Волині». Львів’яни і ті нас не підтримають, а звинувачення лунають на адресу нас – волинян. Ми знайдемо спонсора якщо буде потрібно, але, гадаю, обласна рада повинна висловити свою позицію», - сказав член ВОО НСПУ Юрій Зилюк.

Своєю чергою, як зауважив начальник управління культури ВОДА Валерій Дмитрук, сценарій майбутнього фільму варто було б представити на розгляд Державного агентства з питань кіно.

Депутати – члени комісії підтримали проект рішення щодо сприяння у створенні фільму, втім, як зауважив секретар комісії Олександр Курилюк, кошти на його зйомку можна буде закласти лише у наступному бюджетному році.
Теги: фільм
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні