У Луцьку п’ята частина студентів-журналістів не знає, що має право на інформацію

0
1
У Луцьку п’ята частина студентів-журналістів не знає, що має право на інформацію
У Луцьку 71% студентів-журналістів ніколи не писали запитів, а 20,5% взагалі не знають про своє право подавати запити на отримання інформації.

Такими є результати опитування, проведеного в рамках акції "Я маю право знати", яку провели випускники Всеукраїнської освітньої програми “Розуміємо права людини” одночасно в 9 містах України: Вінниця, Дніпро, Київ, Луцьк, Львів,Сєверодонецьк, Херсон, Ужгород, Чернігів.

У Луцьку в Акції взяли участь студенти факультету філології та журналістики Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Результати опитування показали наступне:

20,5% опитаних студентів не знає про своє право на подання запитів про доступ до публічної інформації. 2 % студентів робили більше п’яти запитів, 27 % - робили від 1 до п’яти запитів, а 71 % зовсім не робили запитів про доступ до публічної інформації.

Тобто, 29% студентів використали право на доступ до інформації.

Опитування показало, що найчастіше студентів цікавлять запити щодо роз’яснення належних особам прав, четверо опитаних просили інформацію про виконаних дій розпорядником інформації, стільки ж відзначили, що робили запит щодо інших варіантів, наприклад, дій Луцької міської ради. Троє студентів відповіло, що їх цікавило отримання інформації про прийняті розпорядником інформації рішення, таку ж кількість – 3 осіб – цікавила інформація про заплановані дії розпорядника інформації.

Найчастіше у студентських запитах розпорядником публічної інформації є орган місцевого самоврядування. 32% опитаних відповіли, що надсилали запити саме до органів місцевого самоврядування, 21% - до адміністрації ВНЗ, 12% - зверталися до органів державної влади і стільки ж – 11% - зверталися до інших розпорядників інформації.

Окрім того, 20% студентів стикалися з випадками порушення термінів підготовки та видачі відповіді на запит про доступ до публічної інформації.

Цікаво, що дехто відзначив, що порушниками була адміністрація ВНЗ, до якої зверталися в усній формі, також порушниками були й органи місцевого самоврядування та органи державної влади.

Організатори такого опитування зазначають, що отримані дані будуть використані для впровадження заходів з підвищення рівня обізнаності студентів щодо їхнього права на доступ до публічної інформації.

Теги: СНУ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні