Ліхтарі та бій лицарів: у Луцьку провели нічну екскурсію

0
0
Ліхтарі та бій лицарів: у Луцьку провели нічну екскурсію
У Луцьку з нагоди Міжнародного дня туризму провели вечірню екскурсію містом.

На вечірню прогулянку містом, організовану Центром туристичної інформації, 27-го вересня зібралося більше півсотні лучан, - повідомляє "Хроніки Любарта".

«Гасіть вогні» - так називалася екскурсія, яка ознайомлювала з магдебурзькою історією Луцька.

Про цікавинки міста розповідала екскурсовод і фаховий історик Оксана Штанько. Мандрівка почалася від Братського мосту. Далі маршрут проліг до колишньої Вірменської вулиці, по караїмщині, до Великої синагоги, домініканського монастиря і самого майдану Ринок.

На кожній точці зупинки Оксана Штанько розповідала невідомі історії, відчитані нею з архівних міських і судових книг Луцька XVI-XVII століть.

Так, екскурсанти довідалися ряд смішних, а навіть і повчальних фактів з автентичними іменами героїв, вчинками, які ті здійснювали в Луцьку 500 літ тому.

Одна з давніх міських традицій: бурмистр (міський голова) в часі переходу сутінків у ніч ходив вулицями і стукав у шибки міщан, повідомляючи таким чином, що пора гасити ліхтарі у домівках і лягати спати. По тому на міські мури виходила нічна сторожа – кликуни – і стежили за нічним порядком вулиць.

Інша історія – про одного крадія, який тікаючи через димар, коли його застали зненацька, застряг у ньому і позбувся чоботів і штанів. А що одяг в давнину був недешевим, то наступного дня крадій явився до господарів і просив йому віддати одяг, заявляючи, що більше ніколи не буде красти і просячи пробачення.

Вкінці клуб історичної реконструкції Айна Бера показав невелику театралізовану сценку з лицарським боєм.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні