Якість, стовідсоткове виконання зобов'язань і договір «без рифів»: житло, яке обрав би кожен*

1
2
Якість, стовідсоткове виконання зобов'язань і договір «без рифів»: житло, яке обрав би кожен*
Чи може взятися за великий житловий комплекс фірма з 10-ма робочими та одним бухгалтером? Може, але потім не плачте... Кожна будівельна компанія має виконувати ті роботи, які їй під силу, каже перший заступник гендиректора ПАТ "Луцьксантехмонтаж №536" Ірина Патлашинська.


Із 2014-го Ірина Патлашинська опікується справами "Луцьксантехмонтаж №536" й завше підкреслює: їхня будівельна компанія - це родинна історія. А тому, пропонуючи краянам житло чи працюючи над зведенням соціально важливих об'єктів, вони ризикують більшим, ніж будь-хто інший - власним іміджем.

Пропонуючи не найдешевші ціни, "Луцьксантехмонтаж" впевнено реалізовує проект за проектом, бо має реальне обґрунтування кожній гривні з вартості квадратного метра житла.

На черзі до здачі - житловий комплекс "Тріумф", що на проспекті Перемоги у Луцьку, поява будинків на Набережній - невпізнанно змінює досить занедбаний район міста. Комплекс "Оберіг" на вулиці Арцеулова, багатоповерхівки на Липинського, Іващенка... - це житло, яке користується попитом у лучан. Сучасний житловий комплекс зводиться у Ковелі й у ньому вже майже всі квартири продані.


Люди купують житло "від Чорнухи" не тільки тому, що воно достойне, а ще й тому, що ця компанія може гарантувати основне - стовідсоткове виконання взятих на себе зобов'язань.


"НАМ ВДАЛОСЯ ПОВЕРНУТИ ДОВІРУ КОВЕЛЬЧАН ДО ЗАБУДОВНИКІВ"

- Лише один приклад, - наголошує Ірина Патлашинська, - донедавна ковельчани мали сумний досвід "взаємин" із забудовниками, які повтікали з міста. Оббивали пороги прокуратур та владних кабінетів у пошуках хоч якихось варіантів повернути вкладені в майбутні квартири гроші...

Торік ми почали будувати у Ковелі житловий комплекс "Ковельська Голландія" - нині вже зданий в експлуатацію перший 96-квартирний будинок. Нам вдалося повернути довіру ковельчан до забудовників: фактично всі квартири в житловому комплексі, що є окрасою нового мікрорайону міста, продані.

- Завдяки чому? Є ж, напевне, у покупців конкретні аргументи. Як думаєте, які вони?

- Ну, от скажімо, деякі з мешканців нового будинку (це якраз ті люди, які приїхали до нас жити зі Сходу) запитують: "Тут ви збудували дитячий майданчик, то ми за нього ще маємо заплатити?". Люди не звикли, що коли будинок здається в експлуатацію, то він має гарне подвір'я, дитячий майданчик, стоять смітники і в гумових чоботях не треба виходити з під'їзду...

Навіть якщо поруч триває будівництво іншого нашого об'єкта, то ми вимагаємо від будівельників чистоти, дотримання режиму праці, тощо. Щоб їхня робота не заважала тим, хто вже придбав поруч оселі.

Або ще один приклад: житловий комплекс "Тріумф" на Перемоги в Луцьку. Навіть не плануючи так швидко починати будівництво нової черги (наступних двох під'їздів), ми таки його розпочали. Люди до нас ідуть, хочуть купувати... Велика перевага в тому, що ми даємо розстрочку до кінця будівництва.

- Безвідсоткову?

- Так, кредит безвідсотковий. Ціна чітко зафіксована у договорі. Ми розуміємо, що цим самі себе підставляємо (бо ніяк не страхуємося від ризиків, а вони в нашій державі можуть бути). Знаємо, що є нині договори, де і курси валюти подописують, і просто обумовлене "значне подорожчання матеріалів"... Ну, що це таке? Для когось воно значне, для когось - ні. Тому в нас таких "рифів" нема.

Рівними частками щомісячно людина може виплачувати вартість житла і впродовж року чи навіть півтора. Це важливо. З огляду на довіру, люди почали купувати у нас житло переважно на початковій стадії будівництва. Ми на це зважили і навіть на деяких будинках навпаки зменшили темп, аби покупці мали змогу заплатити за квартиру.
Ковельська Голандія: мешканці Міста залізничників тепер довіряють забудовникам
Ковельська Голандія: мешканці Міста залізничників тепер довіряють забудовникам


"КОЛИ МИ ДІСТАЛИ ПРОСПЕКТИ І ПОКАЗАЛИ БУДИНОК НА ЗАДВОРЕЦЬКІЙ..."

- А як зазвичай народжується ідея нового житлового комплексу?

- Ідея зароджується тоді, коли з'являється можливість забудови певної земельної ділянки. Стараємося, щоб кожен новий комплекс гармоніював з архітектурою мікрорайону. Щодня їздимо Луцьком: коли будинок гарний, самому приємно дивитися.

А назва взагалі народжується спонтанно. Це може бути моя ідея, ідея Віктора Григоровича (голови наглядової ради Віктора Чорнухи, - авт.) чи Ігоря Вікторовича (гендиректора "Луцьксантехмонтаж №536", - авт.). Головне, щоб вона була зрозумілою людям, простою.

- "Луцьксантехмонтаж" - це, безумовно, величезний досвід. Як поєднуєте ці знання, перевірені часом стандарти з сучасними технологіями?

- Ми справді дуже пишаємося, що 55 років поспіль наше підприємство зазнавало тільки поступового розвитку, збільшувалася кількість ліцензійних робіт. Зважаючи на вік, маємо багато "будівельних" династій. Тішимося з того, що чимало людей, які починали працювати у нас на підприємстві, передають досвід дітям чи внукам. Це правильно. У нас і в керівництві, як бачите, так само.

Звичайно, що аж ніяк не хочемо спинитися на тому, що нам 55 і тому ми - найкращі. Намагаємося розвиватися. Організовуємо поїздки за кордон. Реально розуміємо, що багато чого чужого в наш клімат, в нашу ментальність із того, що є за кордоном, не вписується. Беремо краще, але не все.

От нещодавно мали поїздки в Люблін, дивилися на їхнє житлове будівництво. Їхні менеджери дуже гордо провезли нас своїми площадками. Але коли ми дістали проспекти і показали будинок на Задворецькій (поблизу Київського майдану в Луцьку), то менеджер тієї будівельної компанії сказав: "Гранд-готель!". Там реально такі благенькі чотириповерхівки у порівнянні з тим, що ми зводимо. Такі кімнатки, що ми не можемо зрозуміти, що це: кухня, спальня...

Наші люди зараз уже "розбалувані": вони вже мають різні варіанти, бачать, скільки кранів у Луцьку, можуть прийти подивитися, тому ми не плануємо відставати від того, що пропонують інші. Думаю, навіть ідемо попереду інших забудовників - за якістю і технологіями.

- Який мінімальний шлях від ідеї до появи багатоповерхівки в місті?

- Якщо говорити загалом, то за рік ми здаємо дев'ятиповерховий будинок. Для прикладу, зараз будуємо сім об'єктів, ще кілька ділянок в розробці... Направду, шлях від реального земельного наділу до можливості будувати - дуже складний. Цей процес потребує оформлення великої кількості документів. Ми стежимо за тим, щоб це все було юридично правильно оформлено. Тому що починаєш будівництво, а тут через якийсь час надходять запити з усіх правоохоронних органів та інших структур... Або ви вчасно аналізуйте, наскільки все законно, або... Це ж прийшли інвестори, вклали кошти, а тут раптом - запити.

Так, у нас нема недобудов, нема проблемних будинків, але тим не менше. А якщо наприклад (хоча це не про нас) - незаконно, то що тоді?.. Хай п'ять поверхів стоїть, а люди хай ходять? Усе має бути вчасно: контроль проведено, подано декларацію на початок будівництва. Здійсніть цю перевірку, а тоді хай люди працюють.


"ХОЧЕШ ЛЮДНИЙ МІКРОРАЙОН - Є БУДИНОК НА ЛИПИНСЬКОГО, МРІЄШ ПРО СПОКІЙ - ОБИРАЙ НАБЕРЕЖНУ"

- Які смаки у теперішніх покупців: вишукане житло чи двокімнатні квартири?

- Луцьк має перевагу - це зручна розв'язка. У нас в принципі нескладно добратися з однієї частини міста в іншу. Люди орієнтуються на ту зону, де звикли проживати. Діти ходять у садочки, школи... Це все впливає на вибір. Декому боляче робити радикальні переїзди.

Тому в нас є дуже великі варіанти у різних місцевостях. Хочеш більш заселений мікрорайон - будинок на Липинського, 11 знаходиться практично в центрі спального району, за "Там-Тамом". Хочеш більше природи і спокійнішу обстановку - обираєш Набережну, де гарні краєвиди і ніхто у вікна не заглядає. Це вже питання смаку.

Не можу сказати, що в нас є популярними великогабаритні квартири. Люди дотримуються такої тенденції: якщо квартира, то це дві-три кімнати. В одному будинку швидше розходяться однокімнатні, в іншому - трикімнатні... Це логічно. Не скрізь ми закладаємо великогабаритні помешкання. Хто має кошти придбати пентхаус, той часто робить вибір на користь невеликого власного будинку. Постійно аналізуємо попит. От на проспекті Перемоги в житловому комплексі "Тріумф" додали чотирикімнатні квартири: будемо дивитися.


"КОЛИ ЛЮДИ ПРИНОСЯТЬ ДО НАС ЧЕСНО ЗАРОБЛЕНІ ГРОШІ, ТО МАЮТЬ ПРАВО ВИМАГАТИ, ЩО ХОЧУТЬ"

- Найчастіше придбання квартири - це родина справа. Традиційно важливо, щоб оселя подобалася дружині, господині, правда ж? Скажіть, а як обирала б оселю Ірина Патлашинська?

- Жінки, знаєте ж, відчувають справжнє серцем (усміхається, - авт.). Тому найчастіше, ти відчуваєш, що то твоє. Я мушу полюбити: автомобіль, житло... Проходиш десять квартир: дев'ять забуваєш, одну пам'ятаєш. Це на підсвідомому рівні, це не поясниш.

У нашому відділі продажу часто - як в італійських фільмах, цілі родини сидять, дискутують, з дітьми, з онуками... Ми з великим розумінням до цього ставимося, тому що це дуже відповідальна покупка і в ній мусить брати участь уся родина. Коли люди приходять до нас, приносять свої важко і чесно зароблені гроші, то мають право вимагати все, що хочуть.

Часто кажу своїм працівникам: якщо у людини є страхи чи сумніви, ви маєте їй десять разів пояснити, заспокоїти, розтлумачити. Покупці ж різні. Вони переглядають договори, виїжджають на місце, ідуть, потім повертаються... Ми маємо бавити кожного нашого клієнта.


"НАМ ЗА НАШІ ПІД'ЇЗДИ НЕ СОРОМНО. ДУМАЮ, ВОНИ У НАС НАЙКРАЩІ В МІСТІ"

- Помешкання - це не тільки те, що за порогом, а й усе, що до нього: під'їзд, подвір'я...

- Нам за наші під'їзди й двори не соромно. Моніторимо час від часу ситуацію в інших забудовників. Я думаю, що під'їзди у нас найкращі в місті. Тут ми не економимо ні на плитці, ні на оздобленні стін, ні на фарбі.

Ми ставимо якісні ліфти. Хоча так прикро, коли здаємо будинок з ідеальними стінами, а тоді через рік чи півроку змушені перефарбовувати стіни чи замазувати дірки. Покупці, які потім наймають будівельні бригади, не думають, що відбувається з їхніми під'їздами чи ліфтами, доки тривають ремонти.

Після здачі будинку ми не зобов'язані фарбувати під'їзди. Але іноді боляче дивитися, наскільки бувають знищені стіни... Тому часто ми не винні в тій чи іншій ситуації, але мусимо її виправляти.

От приклад, була велика злива на початку літа. Телефонує мешканець одного нашого будинку, який зданий понад два роки тому: тече зі стелі... Кінець робочого дня, але ми швидко організовуємо бригаду фахівців, відправляємо туди. На місці бачимо, що зайти на горище нереально: ОСББ повісило замок, а ключ невідомо де. Збиваємо замок, а там - побита труба. Вони так заселялися, щось носили на горище, що побили трубу. Але ми ж не будемо вести розслідування...

Відреагували, відремонтували, бо інакше - ризикували б власною репутацією. А це - дуже дорого вартує. Мусимо реагувати навіть на ті проблеми, до яких непричетні. Це як у класиків: ми відповідальні за тих, кого приручили. От і все.


"ЛУЦЬКСАНТЕХМОНТАЖ" НЕ НАЙДЕШЕВШИЙ ЗАБУДОВНИК, АЛЕ НА ЦЕ Є ОБ'ЄКТИВНІ ПРИЧИНИ"

- Сьогодення диктує ще одну вимогу: наскільки енергоощадними є пропоновані вами оселі?

- Люди щодня їздять по місту і бачать, як будуються ці багатоповерхівки: вони обов'язково утеплені. Навіть коли затрачаємо більше коштів, ніж хотілося б (адже вартість квадратного метра виходить тоді більшою), ми часто на це закриваємо очі.

Усі можуть промоніторити ціни і переконатися: ми не є найбільш дешевим забудовником. Але на це є об'єктивні причини: утеплюємо будинки, ставимо якісні котли, вікна, двері…

- Не найдешевший варіант котлів у квартирах встановлюєте, наскільки я розумію?

- Ні. Це мусить бути обов'язково європейський виробник. Намагаємося, щоби це була якісна відома фірма, а люди, щоб це бачили і знали. Ми розуміємо, що коли на Новий рік нам подзвонять сто покупців і скажуть, що в них котли не працюють, то нам же гірше...

Так само всі комунікації робимо з якісних матеріалів. Згідна, що є плюси і мінуси, що є питання моди і так далі... Але не можна, наприклад, взяти матеріали з Іспанії (з теплої країни) і перенести в наші умови. Всі знаємо, яка зараз вартість опалення, електроенергії, газу, тому стараємося, щоб людям жити було недорого. Індивідуальне опалення дає людині можливість регулювати ці процеси самотужки і економити за потреби.
Тріумф: житловий комплекс на пр-ті Перемоги у Луцьку
Тріумф: житловий комплекс на пр-ті Перемоги у Луцьку



"КОЖНА СОРОЧКА МАЄ БУТИ ЗШИТА "ПО ПЛЕЧУ"


- Сьогодні часто можна почути (чи почитати) закиди з приводу того, що ПАТ "Луцьксантехмонтаж №536" виграє тендери на багато об'єктів, які будують коштом бюджету...

- Це свідчить про те, що нам довіряють не тільки покупці житла, а й влада. Іноді просять звернути увагу на той чи інший тендер. Бо вважають, що якщо ми його виграємо, якщо ми візьмемося за об'єкт, то обов'язково вчасно без проблем закінчимо. Нас не треба підганяти, проводити наради і таке інше.

Деякі з таких об'єктів - іміджеві. Скажімо, зоопарк у Луцьку. Мені приємно там бувати, бо він - один із кращих в Україні.І це - завдяки спільним зусиллям міської ради, керівництва зоопарку і "Луцьксантехмонтаж №536". До кожного ж об'єкту є свої вимоги: вивчаємо досвід, можемо відрядити делегацію за кордон, на всіх рівнях проводимо консультації...

Тобто - це велика робота, яку може потягнути великий професійний колектив і яку не зробиш з 10-ма робочими та з одним бухгалтером.

Це не означає, що я не поважаю інших забудовників. Просто кожна сорочка має бути зшита "по плечу". Кожен має робити те, що йому під силу, тоді всім буде комфортно.

- Дякую за розмову.

Олена ЛІВІЦЬКА


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Забула сказати, що біля драмтеатру збирається будувати свічку на вбиральні. Там теж , як на Набережній запущено, чи чого туди тиснеться родина чорнух?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні