Скандальний луцький бар «У Тараса»: підпільний ресторан чи Клуб інтелігентів?

7
-7
Скандальний луцький бар «У Тараса»: підпільний ресторан чи Клуб інтелігентів?
Сантиметровий шар пилу, обсипана штукатурка і суцільна темрява – таким зустрічає сьогодні нечастих відвідувачів підвал, в якому кілька років тому працював «підпільний» бар «У Тараса».

Названий вочевидь на честь тогочасного директора історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Тараса Рабана заклад працював у Будинку Косачів, що на Драгоманова, 23. Там же розміщена адміністрація заповідника.

За свідченням очевидців, заклад був місцем відпочинку мало не усіх міських та обласних чиновників.

Усе змінилося у 2012 році. Тараса Рабана зі скандалом звільнили з посади директора заповідника. А обласна прокуратура визнала діяльність бару «У Тараса» такою, що «несумісна з культурно-просвітним призначенням музею».

Нині тут – пустка.


КЛУБ ЛУЦЬКОЇ ІНТЕЛІГЕНЦІЇ

«Якось я побував в Таллінні у колег з спілки архітекторів і вони мене завели в кафе, яке знаходилось в підвалі будівлі спілки архітекторів. Приїхавши до Луцька, я поставив собі за мету зробити щось схоже» - розповідає в інтерв’ю «Волинь24» Тарас Рабан.

«Тоді ми створили Клуб луцької інтелігенції та відкрили у підвалі, я вважаю, хороший заклад», - пригадує колишній директор заповідника «Старий Луцьк».

«Там збирались студенти, архітектори, художники, вчителі, медики, тобто усі ті, хто не мав можливості відвідати дорогий ресторан. У 1994 році ми зробили один з найкращих в Україні інтер’єрів», - додає екс-посадовець.

Тарас Рабан пригадує візит тодішнього віце-прем’єра Миколи Жулинського. «Коли він побачив цей клуб, вийшов і сказав: «Тарасе Веніаміновичу, я сюди привезу головного архітектора Києва, аби він подивився, що можна зробити із старого підвалу» - пригадує він.

Будинок Косачів
Будинок Косачів

Вхід до підвалу - за сімома замками
Вхід до підвалу - за сімома замками

Літній майданчик колишнього Клубу луцької інтелігенції
Літній майданчик колишнього Клубу луцької інтелігенції


«Я вважаю, що ми робили цікаві заходи, жодне засідання не проходило без виставки, програми, а кава і тістечка були другорядними. У нас є книга відгуків і там суцільний позитив», - стверджує Рабан.

ПИЛ, ВОЛОГА, СТАРІ МЕБЛІ

Чинний заступник директора державного історико-культурного заповідника Віктор Баюк відкриває двері до підвалу, в якому за останні чотири роки не часто ступала нога людини. Попереду – непроглядна темрява та вкриті товстим шаром пилу меблі, що залишились від попереднього господаря.

Віктор Баюк каже, що після звільнення з посади Тараса Рабана у 2012 році це приміщення не використовувалось. «Сам я тут був від сили кілька разів» - зізнається заступник директора.

Стільці біля барної стійки припадають пилом
Стільці біля барної стійки припадають пилом

Чималі площі простоюють
Чималі площі простоюють


З його слів, цей підвал постійно затоплює, тому кожні кілька днів з нього доводиться відкачувати воду. Через це приміщення не можна використовувати в якості виставкового залу чи галереї.

Відтак, єдиний можливий варіант використання немалого підвалу – зберігання у ньому фондів заповідника, які не потребують особливих умов і не псуватимуться від підвищеної вологості.

«Подальша доля приміщення невідома, але у ньому точно не буде розважального закладу», - каже Віктор Баюк. Він додає, що підвал підтримують в доброму стані, аби до нього не дісталась пліснява.

Посадовець каже, що майбутнє підвалу в історичній пам’ятці керівництво заповідника визначить спільно з міською та обласною владою.

Водночас чоловік відмовляється коментувати «специфічне» використання площі попереднім директором заповідника.

«Я не буду цього обговорювати. Це було його рішення і наскільки я знаю, він за нього відповів», - підкреслив «зам» очільника заповідника «Старий Луцьк».

Цікаво, що символізують такі статуетки?
Цікаво, що символізують такі статуетки?

Сходи доволі ектремальні, як для чиновників, що тут бували...
Сходи доволі ектремальні, як для чиновників, що тут бували...

Столи зі стільцями ніхто не забрав
Столи зі стільцями ніхто не забрав






Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тарасе настав новий час Красти треба по крупному:
Заводи , параходи, парки, взагалі увесь Стир і болото, аеродром, Універмаг, Буратіно, Там Там, Анреналіни, Промені....
А ти з якоюсь мілюзгою дарма ти не приватизував Замок і Старе місто був би як Голова ВОДИ і жив би в Женеві а тут шавки керували кріпаками.
Відповісти
"Клуб луцької інтелігенції"... #ля
Відповісти
А мне вот как то жаль. Бил Тарас. Било место "руху"- двіжения ,(кто не понял) в заповеднике. Жизнь била. Конкретно в єтом месте.Интелігенти, недоінтелігенти= могли собратся, замутить вечеринку, отдохнуть. Разниє люди. А не Тараса=-і Фсе. Піль, грязь, пустота. Ну "зберегатели " довольни! -нет корупціі! І нет жизні. Пусто в Заповедникє! Одін Карона=тіпа ресторан- дорогой і ФСЕ! Да дайте єтот подвал кому в аренду, вдохните жизнь в єто "кладбище артефактов" , Тут Леся жила... Грех!!!! Дибіли! Ведь Заповедник- для людей? А люди где?
Відповісти
Хороший був заклад
Відповісти
Шкода. Це було достойне місце. Так- робились там , здебільшого закриті вечірки. Збиралась Спілка архітекторів, художники - Я не про грощі Може Тарас був "не зовсім в законній площині"- то "площину " відрегулюйте. А в результаті- місто втратило... І ще за рік - БЕЗПОВОРОТНО втратило Клуб у Старому місті. Рабан був патріотом заповідника Він його побудував, створив- ці сьогодняшні- навіть підтримати не гідні!
Відповісти
заклад був зроблений з інтересом, зі смаком. Справді там нечасто зустрічались розумні люди щоб спілкуватись, і з кавою, і з чаркою. Тут народилась не одна спільна креативна ідея. А що тепер? Запустіння
А цей матеріалішко злий і бездумний. комусь нейметься. Заздрість?
Відповісти
Скандальним заклад не був, а став через одного костлявого ангела, який і досі бреше та побрехує
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні