--> На Волині вирішили закрити школу ...за два дні до Першого вересня | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На Волині вирішили закрити школу ...за два дні до Першого вересня

1
-3
На Волині вирішили закрити школу ...за два дні до Першого вересня
Школу в селі Мислині Горохівського р-ну вирішили закрити за лічені дні до початку навчального року: батьки б'ють на сполох.

Напередодні Першого вересня селянам повідомили, що місцеву школу таки закривають. Ще в червні Мислинівську ЗОШ І-ІІ ст. виключили з переліку тих, які не діятимуть з початку нового навчального року. Адже директор закладу, сільський голова та батьки запевнили, що школа матиме 25 учнів. Саме така кількість школярів необхідна, аби установу можна було фінансувати коштом освітньої субвенції.

НІМЦІ НЕ РОЗВАЛИЛИ...

Усе літо батьки були впевнені, що їхні діти вчитимуться у Мислинях. А шість першокласників готувалися вперше переступити поріг школи.

Однак у серпні з'ясувалося, що двоє учнів із сусіднього села Красів ходитимуть до навчального закладу до Звинячого, а до Мислинь.

"Батьки у відчаї. Уявіть: вам за кілька днів до Першого вересня таке кажуть... Обіцяють шкільного автобуса вже з початком уроків, але його насправді ще нема! Нашу школу готували до роботи: все пофарбовано і прибрано. І що тепер: закриють на замок?" - каже мама школяра з Мислинь Антоніна Левчук.

Батьки розповідають, що у райдержадміністрації їм зауважують: коли в селі буде "хоча б 15" школярів початкової ланки, то для них можна буде лишити школу. Усім іншим доведеться обирати, де вчитися: або ж у Звинячому, або ж у Новосілках.

"Нашій школі - 90 років. Це двоповерхове приміщення. У війну тут німці штаб розташували, але коли відступали, то школу не зруйнували. А тут... А найбільше обурює, що дотягнули до останнього дня. Невже так робиться? Що ж то за реформа така?" - не приховує емоцій жінка.

Селяни б'ють на сполох і ходять на наради до райдержадміністрації. Однак мають надію тільки на те, що депутати районної ради не дозволять закрити школу без волі громади.

Завтра, 31 серпня, відбудеться позачергова сесії Горохівської райради, де вирішуватимуть долю школи у Мислинях.

НЕМА ДІТЕЙ - НЕМА ШКОЛИ

У відповідь на запитання "Волинь24", як так склалося, що долю школи вирішують буквально 31 серпня, голова Горохівської райдержадмінітсрації Любов Матвєєва відповідає:
"Проблема виникла раніше. Питання щодо школи у с. Мислині було винесене на сесію райради, як тільки закінчився попередній навчальний рік. Тоді громада запевнила, що 25 дітей у школі буде".

Начальник відділу освіти райдержадміністрації Віктор Білик зазначає:
"Тоді депутати районної ради і я в тому числі, бо теж депутат, вирішили не розглядати це питання до 1-го вересня. Днів три-чотири тому директор школи Валерій Мельник повідомив, що є всього 23 дитини. Сільський голова взагалі каже, що тільки 21. Тобто батьки з Красова вирішили, що їхні діти вчитимуться у Звинячому".

Фінансувати цю школу з районного бюджету немає змоги. З місцевого, кажуть чиновники, - тим паче. Та й коштів треба чимало. У рік - 643 тис. 500 грн. Це лише на заробітну плату та енергоносії.

За словами головного освітянина району, на зарплату педагогів (16,138 окладів: 1 - директора; 8,638 - вчителя; 0,5 - кухаря; 1 - прибиральниці; 1 - кочегара; 3 - сезонних кочегара; 1 - сторожа ) треба понад 568 тисяч.

Тому вчителям із Мислинь вже запропонували роботу в інших школах. А директор сільського навчального закладу написав заяву на звільнення у зв'язку з виходом на пенсію. Як запевнив Віктор Білик, з 1-го вересня буде і шкільний автобус.

Батьки мислинівських школярів у відчаї і збираються на завтрашню сесію райради. Кажуть: апелюватимуть до свідомості обранців. Для того, щоб закрити школу, необхідний 21 голос із 40-ка...

Торік на Горохівщині припинили роботу чотиритак званих малокомплектних школи, цьогоріч - п'ять. Чи буде шоста, стане відомо завтра.

Олена ЛІВІЦЬКА.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
не нищіть націю
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні