На «Поліському літі» танцюють діти депортованих волинян

1
-3
На «Поліському літі» танцюють діти депортованих волинян
Серед учасників фестивалю "Поліське літо з фолькором" - колектив "Черемош", в якому танцюють правнуки польських переселенців.

Польщу на міжнародному фестивалі "Поліське літо з фольклором", що триватиме у Луцьку до 24 серпня, представляє ансамбль українського (!) народного танцю "Черемош".

Як розповів художній керівник колективу заслужений діяч мистецтв України Володимир Денека виданню "Волинь24", до Луцька приїхали внуки та правнуки тих волинян, які ще у 1947 році були депортовані з рідної землі вглиб Польщі. Нині колектив відроджує традиції українського танцю, гастролює на теренах РП та за її межами.

"Мешканці Закерзоння компактно оселилися у польському місті Венгожино (Вармінсько-Мазурське воєводство). Але вирвані з корінням зі своєї землі українці й там гуртувалися. Перший "Черемош" постав ще у 1978 році. Це був ансамбль пісні і танцю. А вже дитячий ансамбль пісні і танцю "Черемош" існує з 1994 року. Нам вже 21 є.
Так що це - вже третє покоління танцівників, у жилах яких тече українська кров", - каже Володимир Денека.

До речі, самого його запросили до Польщі на роботу всього на один рік, а "той рік затягнувся уже на два десятки літ".

Довідково. Закерзо́ння — публіцистична назва українських етнічних територій, розташованих на захід від так званої лінії Керзона, які входили до складу Польщі. До цих земель належить Лемківщина, Надсяння, Сокальщина, Равщина, Холмщина і Підляшшя. У 1944-46 рр. до України (тоді УРСР у складі СРСР) було виселено 482 тисяч осіб. А близько 160 тисяч людей 1947-му (в результаті операції «Вісла») - на території у західній та північній частині новоствореної польської держави, що до 1945-го належали Німеччині.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Як змінилася Україна за останні 25 років? http://goo.gl/J7bcri
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні