Поліське літо. З корейцями, грузинами, тайванцями…

0
5
Поліське літо. З корейцями, грузинами, тайванцями…
У Луцьку стартував міжнародний фольклорний фестиваль.

Після кількарічної перерви до обласного центру Волині повернувся улюблений багатьма краянами Міжнародний фестиваль «Поліське літо з фольклором». Цього разу – 14-й…
На згадку про Луцьк - колективне фото
На згадку про Луцьк - колективне фото

Востаннє «Поліське літо з фольклором» вирувало на вулицях Луцька ще у 2012-му. Через події на Сході країни у 2014-му фестиваль не проводили. Але пауза не завадила у 2016-му зібрати на Волині фольклорні колективи із 7-ми країни світу та зо два десятки гуртів та ансамблів із різних куточків України.

Попри те, що за кілька останні літ Луцьк не нудьгує без фестивалів, а старовинний замок Любарта часто стрічає у своїх стінах учасників різних імпрез, «Поліське літо з фольклором» залишається популярним.

Учасники почали з фотосесії біля входу до центрального парку відпочинку. Згодом (традиційно) відвідали Свято-Троїцький собор. А далі барвистою ходою під оплески лучан рушили до Луцького замку, час від часу спиняючись і дивуючи запальними танцями.

На відкриття фестивалю, що відбулося у замку 21 серпня, прийшло багато лучан та гостей міста. До сцени, на якій колективи з різних країн презентували свої номери, пробитися було годі.

Господар фестивалю заслужений діяч мистецтв України і директор Палацу культури м. Луцька Юрій Войнаровський зауважив: за 14 років «життя» «Поліського літа з фольклором» в обласному центрі Волині побували колективи з 50-ти країн. Традиційно подякував тим, хто цьогоріч допоміг фестивалю відбутися: Луцькій міській раді, Волинській облраді та Благодійному фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

А момент урочистого оголошення фестивалю відкритим доручили Луцькому міському голові Миколі Романюку. Злетіли у небо барвисті кульки із банером фестивалю. Відгукнулися дзвони стоголоссям… На сцені завирували традиції.

Гарний тон задала луцька «Волиняночка», зразковий аматорський колектив народного танцю. Естафесту перехопив ковельський колектив «Барвінок». Дуже старалися вразити українським танцем польські діти з колективу «Черемош», організованого українською діаспорою». Потішив віртуозною грою на баяні єдиний учасник з білорусі музикант Михайло Синяк.

Справжня екзотика – танці від гостей із грузинського Батумі, колективу «Нул» з ізраїльського міста Кабур, тайванського м. Юанлін, корейського гурту «Косан Канвондо»…

…Тим часом попід сценою (чекаючи своєї черги) сивочола, але енергійна учасниця фольклорного гурту «Криниця» із с. Видерта Камінь-Каширського р-ну Волинської обл. Любов Чикида поправляла на собі майже столітню вишиванку, відбивала в такт дивним заморським ритмам постолом і подумки наспівувала свою правічну жниварську «Ой, у полі при дорозі криниця стояла» . У кожного – своя екзотика.

На фінал – «Гопак» від «Волинянки». На перший день – досить…
«Поліське літо з фольклором» вируватиме у місті до 24 серпня включно. Однак уже з перших акордів дійства очевидно: фестиваль не втратив симпатиків серед лучан. І традиційно збирає довкола себе тисячі глядачів.
Олена ЛІВІЦЬКА
Фото Павло БЕРЕЗЮК

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні