--> У Луцьку хочуть провести новий «з’їзд монархів» | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У Луцьку хочуть провести новий «з’їзд монархів»

1
1
У Луцьку хочуть провести новий «з’їзд монархів»
Замкова площа – абсолютно підходяще для масових заходів місце, і луцька влада має намір і далі розвивати такий потенціал цієї частини Старого міста.

Про це заявив перший заступник луцького міського голови Тарас Яковлев.

«Дуже радий, що ми змогли показати приклад, що старе місто і замкову площу можна використовувати для організації масових заходів. Можливо не з першого разу вдалося зібрати тисячі людей, але гадаю все згодом» - прокоментував Яковлев проведення на Замковій площі у суботу, 20 серпня історичного фестивалю «Князівський бенкет».

«Було дві думки, які змушували декого сумніватися у доцільності проводити фестиваль на Замковій площі. По-перше, дехто казав, що не варто проводити масові заходи поблизу місця вбивств і репресій. По-друге, був сумнів, чи сприймуть лучани Замкову площу як місце, де може відбуватися щось цікаве і видовищне. Адже традиційно для такий дійств досі використовувалися інші локації – центр міста, парк чи власне замок» - пояснив Тарас Яковлев.

Утім, додає він, усе вдалося.

«Є сенс змістити акцент з центру міста як традиційного місця масових заходів. Така локація як Замкова площа – цілком підходяще місце для такого роду заходів. Це покращить туристичну привабливість нашого міста. Дозволить звернути більшу увагу на нашу історичну спадщину» - вважає Яковлев.

Серед ідей того, що надалі проводити на Замковій площі – рицарські фестивалі і навіть ціле масштабне дійство під назвою «З’їзд монархів».

Поки що є тільки ідея. Ми вважаємо, що така значуща подія як з’їзд європейських монархів, який відбувся у Луцьку у XV столітті, достойна того, аби нагадати про неї сучасникам. Яким чином це буде – чи у вигляді мистецького дійства, чи фестивалю, чи ще якось – наразі йде обговорення. Є ідея зробити цей захід спільно з нашим містом-партнером Лбліном і залучити для цього європейські гроші», - повідомив Яковлев.

Довідка

З'їзд європейських монархів у Луцьку — дипломатична подія, яка відбулася в Луцьку у 1429 році і мала на меті розв'язати політичні та економічні питання центрально-східної Європи.

Картина литовського художника Рімаса Мацквявічуса «Вітовт Великий на зїзді у Луцьку» (намальована у 1935 році). Зберігається в резиденції президентів Литви
Картина литовського художника Рімаса Мацквявічуса «Вітовт Великий на зїзді у Луцьку» (намальована у 1935 році). Зберігається в резиденції президентів Литви


У з’їзді взяли участь литовський князь Вітовт Великий (правив на той час у Луцьку), польський король Владислав II Ягайло з єпископами і воєводами, король чеський та угорський Сигізмунд I Люксембург, король данський і шведський Ерік VII, магістри європейський орденів, татарські хани, представники папи Римського, візантійського імператора, московського князя і татарських ханів.

Одне з питань, яке вирішувалося на з’їзді – створення антитурецької коаліції.

Для тогочасного Луцька як одного з головних міст Великого Князівства Литовського з'їзд монархів був важливою дипломатичною та історичною подією, який підкреслив вагомість міста. Але зважаючи на велику кількість розбіжностей та суперечок між учасниками з'їзду великого політичного значення для Європи він не мав. (з Вікіпедії)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
З"їзд монархів не фестиваль посеред майдану не проведеш
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні