Більшість дерев на Лесі Українки у Луцьку старі та хворі, - мерія

0
4
Більшість дерев на Лесі Українки у Луцьку старі та хворі, - мерія
Члени комісії у Луцьку на відрізку вулиці Лесі Українки від Театрального майдану до вулиці Кривий Вал обстежили дерева та зробили висновок про те, що майже всі вони є застарілими.

Зокрема перевірили 23 дерева, серед них - 11 лип та 12 кленів, - повідомляє прес-служба Луцької міської ради.

Представники комісії зазначили, що більшість обстежених дерев досягли своєї вікової межі. Оскільки дерева висаджувались у повоєнний період, приблизний вік одного дерева становить 60 років. За словами комісії, це є вікова межа для відповідних сортів дерев та для умов, в яких вони виростають.

Ще одна спільна риса – неодноразове кронування дерев. Зазначається й про те, що саме такі сорти дерев болісно переносять кронування у міських умовах, що призводить до появи захворювань дерев.

Комісія зазначає й про те, що найбільш пошкоджені дерева знаходяться у верхній частині вулиці, біля магазину "Вайн-тайм (номери 21-23 і таблиці). Три крупнолисті липи характеризуються трухлявим стовбуром, прикореневими та поздовжніми дуплами, сильно пошкоджена коренева система. Ці дерева потребують якомога швидшої заміни.



Майже аналогічна ситуація із частиною дерев, які знаходяться на перетині вулиць Лесі Українки та Пушкіна (номери 18-20). Два клени та липа частково зрізані, але стовбури ще збережені. На місцях зрізу видно гнилу серцевину.



У всіх цих дерев чітко виражена трухлявість стовбура, місцями уражене шашелем.



Серед дерев, які знаходяться у задовільному стані, варто виділити сім дерев (з 11-го по 17-й). Це все липи, які ростуть на проміжку від вулиці Градний узвіз до початку закладу харчування "Дядя піца". Щоправда, одне із дерев (14) має дуже підняту кореневу систему і сильно руйнує покриття тротуару. Тому це дерево також рекомендується до зрізання.

Ще одне дерево, яке можна залишити, липа крупнолиста знаходиться біля магазину «Вопак». Але, враховуючи те, що сусідні дерева рекомендовані до зрізання, виникає питання щодо доцільності збереження поодинокого дерева. Оскільки воно має велику парусність і в умовах міста може нести загрозу падіння незелажно від свого стану.

Всі інші дерева у верхній частині вулиці Лесі Українки (номери від 1-го по 13-й) характеризуються наявністю дупел та серцевинної гнилі. На дереві під номером 6 зафіксовано гриб-трутовик діаметром до 40-ка сантиментрів.



Особливо ця частина вулиці характеризується наявністю морозобійних тріщин.



За словаим комісії будь-яка морозобійна тріщина свідчить про значну ймовірність ураження стовбура гниллю.

За підсумками комісії дерева втратили свої основні функції і вже не відповідають сучасним вимогам озеленення. Більшість з обстежених дерев не підлягають лікуванню.









Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні