--> Як не стати жертвами будівельних аферистів? | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як не стати жертвами будівельних аферистів?

0
14
Як не стати жертвами будівельних аферистів?
Протягом останнього року-двох у Луцьку помітно збільшилася кількість будівельних майданчиків. У різних районах міста з’являються будівельні паркани, а за ними – як гриби після дощу ростуть багатоповерхівки.

Проте така активність не тішить, а навпаки – насторожує експертів. Спеціалісти розповідають, що за прикладом столиці та інших великих міст, де випадки незаконного і замороженого будівництва вже навіть нікого не дивують, у Луцьку з’являються несумлінні забудовники. За випробуваними в інших містах схемами, такі фірми працюють без дозволів, спеціально занижують ціну за рахунок неякісних будівельних матеріалів і часто трапляється – зникають, залишивши людей без грошей та житла.

За порадами, як не стати жертвами будівельних аферистів та зробити правильний вибір майбутньої оселі, ми звернулися до перевіреної компанії, яка першою в незалежній Україні почала будувати житло. Луцький домобудівельний комбінат утворився у 1998 році на базі заводу великогабаритного домобудування, що працював із 1981 року. Кістяк колективу зберегли, лишивши професіоналів із неабияким досвідом та доповнивши молодими спеціалістами із прогресивними ідеями.

У той час, як в місті та загалом в країні відбувалася економічна криза і будівництво стояло, саме ЛДБК у 2001 році збудував першу за час незалежності багатоповерхівку у Луцьку. Цей п’ятиповерховий будинок на вулиці Саперів було зведено за американською технологією «драйвіт», що передбачала утеплення та інші сучасні елементи будівництва. Із того часу ЛДБК незмінно орієнтується лише на найвищі світові стандарти, будуючи тільки якісне та комфортне житло.

Про ситуацію із житловим будівництвом у Луцьку та як не зробити фатальну помилку при купівлі квартири, поспілкувалися із начальком відділу продажів Луцького домобудівельного комбінату Анною Бондарчук.


– Про що люди найчастіше запитують, коли планують вкласти гроші в будівництво своєї майбутньої квартири?

– Найпопулярніше питання, звісно – ціна. На жаль, буває, що це питання – перше і єдине, яке задають при виборі квартири. Люди не знають, що ще питати. Коли вони йдуть до магазину чи на ринок і роблять більш буденні покупки, приміром, купують верхній одяг, вони задають багато питань: з якого матеріалу зшито? хто виробник? перевіряють шви, ґудзики, фасон… Будівництво – набагато складніша тема і пересічна людина не має достатнього багажу знань, щоб перевірити всі технічні моменти. А купівля житла – це ж набагато серйозніше за будь-яку іншу покупку.

– Виходить, для того, щоб купити квартиру і не помилитися, треба спершу отримати інженерну освіту?..

– Звісно, це вже перебільшення. Але саме цей момент добре ілюструє, наскільки важливим між покупцем і забудовником є питання довіри. Коли мова йде про нерухомість, це завжди – великі гроші, і за них людина повинна отримувати гарантії. Більше того, вона повинна чітко розуміти, з кого потім планує спитати у разі виникнення якихось нюансів.

Приміром, ЛДБК працює у Луцьку майже 20 років і перед тим стільки ж часу працювало в форматі заводу. Із 1982 року у нас не змінювався керівник – генеральним директором є Заслужений будівельник України та добре знана в місті людина Руслан Вайман. У нашому колективі є люди, які так само працюють тут понад тридцять років. За цей час ми забезпечили житлом більше тисячі сімей волинян. Наша ділова репутація і родини, які живуть в сучасних комфортних квартирах і рекомендують нас своїм друзям – це ті фактори, на яких і будується довіра.

– Забудовники пропонують різні схеми купівлі нерухомості, зокрема, участь в кооперативах.

– Я б рекомендувала обережно ставитися до таких схем продажів. Кооперативи популяризують, посилаючись на хороший досвід роботи таких житлових кооперативів в радянські часи. Та треба розуміти, що тоді вони працювали під жорстким державним контролем. А зараз ситуація змінилася.

Людям пропонують так зване асоційоване членство в кооперативах, вони отримують зобов’язання вносити гроші, а взамін – лише право дорадчого голосу. Впливати на прийняття рішень щодо термінів будівництва, збільшення ціни тощо вони не можуть.

Перелік квартир, закріплених за пайовиками є по суті внутрішнім документом кооперативу, і за законом ніхто не заборонить пізніше продати квартиру іншій особі. Або ж при виникненні проблем з кредиторами, вони можуть забрати це майно собі.

Складні законодавчі механізми приводять до того, що попри вненесений пай член кооперативу стане власником квартири лише після того, як викупить її в кооперативу після здачі будинку в експлуатацію. При цьому задіюються правові схеми так званих «мнимих угод», а в цілому вся ця співпраця між інвестором і кооперативом перетворюється на складну юридичну плутанину, в якій покупець абсолютно незахищений.

Тому я переконливо рекомендую укладати угоди напряму із забудовником. Тоді чітко зрозуміло, хто, що і кому зобов’язаний.

– Людей приваблює можливість платити за житло частинами. Для більшості – це більш прийнятна схема, ніж заплатити за раз повну вартість квартири.

– Забудовники так само пропонують оплату частинами на різних етапах будівництва. Але в їхніх угодах чітко прописана відповідальність і немає юридичних шпарин, як уникнути цієї відповідальності.

– Є способи, як перевірити репутацію забудовника? На що потрібно звертати увагу, аби не натрапити на шарлатанів?

– У першу чергу, поцікавитися історією попередніх об’єктів забудовника. Що збудував? Скільки років працює? Чи не було скандалів, пов’язаних із затримкою будівництва чи незавершеними об’єктами?

Якщо отримана інформація стосовно попереднього досвіду вас вдовольняє, наступне, що треба з’ясувати – чи законним є будівництво, яке вас зацікавило. Для початку робіт у забудовника повинно бути два основні документи, наявністю яких треба поцікавитись. Це – документ на земельну ділянку та декларація або дозвіл на проведення будівельних робіт.

Ці документи можна перевірити і самостійно. Кому належить земельна ділянка можна подивитися на сайті Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Дозвільна документація є у вільному доступі на сайті Державної архбудінспекції.

Крім того, якщо будівельна компанія – серйозна і з хорошою репутацією, такі документи повинні міститися на її офіційному сайті і, звісно ж, на паспорті будівництва, що розміщений на будівельному майданчику.

– Ви згадували, що люди переважно цікавляться лише ціною квадратного метра. Це не достатня умова, аби зробити вибір?

– Насамперед, потрібно уточнити, що саме входить у ціну. ЛДБК здає усі квартири готовими під оздоблення. Є стяжка, підлога, вікна і двері, комунікації. А є забудовники, які називаючи ціну квадрата «забувають» уточнити, що це – вартість голих цегляних стін, без стяжки, з комунікаціями, проведеними лише до квартири. Аби заселитися в такі квадратні метри, доведеться потратити чи не таку саму ціну.

В середньому ціни в усіх забудовників – однакові, і коли знаходите варіант, суттєво дешевший від середньої ціни в регіоні, перше, що треба зробити, поцікавитись, що саме входить в цю ціну. А ще краще – відразу тікати, бо занижена ціна – перша і найточніша ознака недобросовісних забудовників.

– Які ще питання важливо з’ясувати перед тим, як купувати квартиру?

– Технологією будівництва та матеріалами, з яких будують. Отримавши відповідь, в інтернеті можна детальніше почитати про той чи інший спосіб будівництва. Приміром, ЛДБК будує лише з червоної керамічної цегли – це найбільш надійний та екологічний матеріал. Часто при будівництві використовують білу силікатну цеглу, проте є багато обмежень в будівельних нормах, де не можна використовувати цю цеглу.

Потрібно поцікавитись, як утеплюють будинок та які інші заходи енергозбереження заплановані. З сучасними тарифами на комунальні послуги – це надзвичайно важливе питання. Варто з’ясувати, чи можливе перепланування, адже найпростіше про це домовитись на етапі будівництва. Крім того, важливою є й інфраструктура: як саме забудовник планує її облаштувати? як виглядатиме двір? чи буде тут дитячий майданчик, спортивний?

Чим більше чітких відповідей на ці запитання ви почуєте, тим вищою є ймовірність, що маєте справу із серйозним та надійним партнером, який думає не про те, як швидше розпродати квартири і отримати прибуток, а про те, щоб створити комфорт і затишок для багатьох сімей на довгі роки.

Спілкувалася Людмила ЯВОРСЬКА
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
14

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні