--> Не розвагами єдиними: на «Бандерштаті» говорили про історичні міфи | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Не розвагами єдиними: на «Бандерштаті» говорили про історичні міфи

0
10
Не розвагами єдиними: на «Бандерштаті» говорили про історичні міфи
На фестивалі «Бандерштат» розпочались гутірки – зустрічі з відомими людьми, а також експертами у різних сферах.

Першу гутірку провів представник українського Інституту національної пам’яті Сергій Рябенко.

Історик розповів присутнім про основні міфи, що стосуються Другої світової війни, та про те, як їх спростувати.

З його слів, говорити про те, шо Радянський Союз не готувався до війни, а Німеччина напала несподівано, не можна. Зокрема, вже є розсекречені документи, які свідчать про підготовку до війни Радянського Союзу – створювалась новітня зброя, підрозділи Червоної армії перекидались з внутрішніх округів на зовнішні…

«Є припущення, що Радянський Союз сам готувався до нападу, але підтверджень цьому нема», - зауважив чоловік.

Науковець каже, що радянські партизанські загони насправді не створювались добровільно та з простих людей.

«Це було жорстко централізоване явище, все здійснювалось відповідно до наказів органів державної влади. На чолі цих загонів стояли кадрові чекісти, військові, а простих людей в них було не так і багато. В певних регіонах люди дійсно намагались самі створювати партизанські загони, але доля цих людей складалась трагічно», - наголошує Сергій Рябенко.

Експерт також розвіяв міф про те, що українці під час Другої світової більше за інші народи співпрацювали з загарбниками.

«Навіть найбільш заангажовані російські історики кажуть максимум про 200-250 тисяч етнічних українців-колаборантів, тим часом росіян таких було від 300 тисяч до мільйона за різними підрахунками. І це при тому, що територія України була окупована з перших днів війни», - додав мовець.

Представник Інституту національної пам’яті переконаний, що розвіяти усі ці та інші міфи можуть лише науковці, які повинні працювати з документами, фотоматеріалами та публікувати історичні розвідки, праці.

Також він вважає необхідним створення науково-популярних творів та виставок, адже не багато людей прочитають «талмуди» на тисячу сторінок з посиланням на чотири сотні документів.

Одну з таких виставок організували й на «Бандерштаті».

«Чим менше людей буде вірити у ці міфи, тим складніше буде агресору», - наголосив Сергій Рябенко.

Історик також наголосив на тому, що боротись з міфом про геноцид поляків українцями буде дуже складно, адже Україна довий час не приділяла уваги цій проблемі, в той час, як поляків давно переконали в тому, хто ж винен у трагедії. Втім, він переконаний, що шукати та оприлюднювати достовірні факти все ж варто, інакше прірва між двома народами зростатиме.




Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
10

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні