Черговий прокурор Волині: «волнітєльний момєнт»

2
4
Черговий прокурор Волині: «волнітєльний момєнт»
Представлення. Як це було

Чи не всі чиновники Волині високого рангу в суботу 16-го липня прокинулися рано-рано. Не так представлення нового прокурора області, як те, що воно відбувається за участі Генпрокурора Юрія Луценка, змусило багатьох всупереч волі піднятися з ліжка вихідного дня.

ЧОМУ НЕ СПАЛОСЯ ПРОКУРОРАМ

Хто саме займе посаду, що донедавна належала Дмитрові Чепіжаку, тримали в таємниці. Інтрига зникла тільки тоді, коли у зал прокуратури зайшли поважні гості зі столиці.

Луценко спізнювався. Тут варто зауважити, що його чекали ще "вчора": представлення анонсували 15-го липня на 16-ту годину. Але згодом перенесли на ранок наступного дня.

7:30. І в прокуратурі, і біля неї - людно. Метуть тротуар. Патрульні отримують "рознарядки", підтягуються чиновники та працівники правоохоронних структур.

Жартують: це ж скільки людей вчора змушені були лишитися без пива та сауни (п'ятниця ж)...

На столі у президії таблички для Юрія Луценка, прокурора Волинської області Максима Киричука та голови облдержадміністрації Володимира Гунчика. На крайньому кріслі першого ряду теж папірець із промовистою назвою "Резерв. Генеральна прокуратура України".



...До зали згодом прибуває луцький міський голова Микола Романюк, обласний військовий прокурор Євген Давидов, голова Апеляційного суду Волинської області Петро Філюк.

Пізніше заходить і голова облради Ігор Палиця. Сідає поруч із Миколою Романюком.

Невеличке пожвавлення. Але замість Луценка заходить Віктор Швидкий (колись головний міліціонер Волині, який безуспішно претендував на цю посаду після Революції гідності) і депутат облради Володимир Бондар. Для тих, хто знає, що Бондар - людина Луценка на Волині, зрозуміло: за мить варто чекати і Юрія Віталійовича.



"ДОБРИЙ ДЕНЬ, Я ВАС НЕ ЗНАЮ..."

До зали Луценко заходить аж надто промовистим кроком. І відразу до трибуни.

"Не треба. Не вставайте!" - каже, помітивши рух серед присутніх.

Згодом Юрій Віталійович представив нового прокурора. Ним став, як відомо, Максим Киричук. Уродженець Львова і донедавна працівник ГПУ.



Два слова про призначення - і Луценко повертається за трибуну. За спиною журналістів - тиша: працівникам прокуратури цікаво, що ж далі.

"Почну з того, що я народився в Рівному..." - Луценко відразу ж нагадує, який розбір польотів влаштував у прокуратурі рідної йому Рівненщини, де вчора представляв теж львів'янина Олега Соболя і всім прокурорам пригрозив звільненням, а ще раніше проводив спецоперацію із викриття "бурштинової мафії".

"Волинська область - на першій стадії тієї ж хвороби", - наголошує Генпрокурор.

У руках тримає папери. Вочевидь, інформація про роботу прокуратури області. Як зауважить згодом, йому їх соромно читати. Дмитро Чепіжак, на думку Луценка, не справився з обов'язками.

"Особливо тяжкі злочини ростуть. Злочини проти власності ростуть, 65 відсотків росту крадіжок, 50 відсотків росту вимагання... Я розумію майже трагічну ситуацію в поліції. Де в нас начальник поліції?" - Луценко дивиться в залу. Головний поліцейський області Петро Шпига піднімається.

"Добрий день, я вас не знаю" - чує від Юрія Віталійовича.

Що цікаво, своє знайомство із Ігорем Палицею Луценко, навпаки, підкреслюватиме. Говорячи про проблеми в області час від час звертатиме на нього погляд і навіть згадає, що контактував із Палицею, ще будучи політиком.

"Тут облрада декілька рішень прийняла сумнівної якості..." - зауважить Генпрокурор, озвучуючи проблему кришування бурштину. І очевидно, має на увазі спробу легалізації видобутку через створення КП "Волиньприродоресурс" (з ініціативи Ігоря Палиці).

"Краще так, ніж ніяк", - з місця мовить голова облради.

"Краще - по закону", - поставить крапку Луценко. А Ігор Петрович відповість кивком голови. Погодився?..

ЩОБ ШВИДКО - ШВИДКИЙ?

Пристрасть до розлогої розмови на публіку і видає в Луценкові політика. Бо прокурори зазвичай мовчазні і лаконічні.

Із виступу Генпрокурора очевидно: він таки підготувався до приїзду в Луцьк. Добре знає статистику. Час від час піднімає то прокурора Луцька, то прокурора Ковеля. Ставить питання, на які ті не знають, що відповісти.

Кожен, хто відчуває за собою гріх, має піти, наголошує столичний гість:

"Ліпше йдіть в бізнес, а не робіть бізнес на роботі в прокуратурі".

Новий прокурор Максим Киричук, за словами Луценка, має час до вересня, щоб показати перші результати. До речі, до Максима Юрійовича говорить на "ти"...

"Я не хочу, щоб ти три місяці розкачувався. Щоб швидко увійти в курс справ, тобі потрібні як мінімум два волинських заступники", - наголосить Генпрокурор.

Уже на брифінгу, який відбувся після офіційного представлення стане ясно, хто один із цих двох. Прогнозовано - Віктор Швидкий...

"ХЛОПЦІ, ПОМАГАЙТЕ..."

Перш ніж відповідати на запитання медійників, Генпрокурор проведе ще одну публічну процедуру, або (його ж словами) "волнітєльний момент" і потисне руку Максиму Киричуку, вручаючи тому посвідчення.

Поки триває брифінг, Володимир Бондар чекає Юрія Луценка у залі.

Сюди приходять і бійці АТО. Очевидно, ті, які не так давно їздили до Луценка на прийом щодо переслідування воїнів 51 ОМБР за так зване дезертирство.

Із ними Луценко (разом із Володимиром Гунчиком та Максимом Киричуком) говоритиме не з президії, а так - наче з давніми знайомим.



"Хлопці, помагайте. Я сам нічого не зможу", - проситиме.

Попри анонсовану нараду з працівниками прокуратури Юрій Віталійович не став лишатися у стінах відомства. Потиснув руку працівникам, які несуть вахту на вході, поцікавився їхніми умовами праці, звернув на це увагу нового прокурора. І в супроводі Гунчика та Бондаря вийшов...

Під прокуратурою, до речі, було людно: і активісти з плакатами, і бійці АТО, і навіть ... Ігор Палиця з охоронцем. Чи це голова облради навмисне чекав Генпрокурора чи його затримали люди - важко судити.



Луценко ж тим часом демонструє, що нема у ньому звичного для генпрокурорів лоску і страху перед простими людьми.

Спілкується. Слухає. Щось на ходу доручає підопічним. Почувається, наче в звичній домашній атмосфері.

Під час приїзду до Луцька він кілька разів скаже: "Я з Волині". Підкресливши, що Волині у нинішньому вигляді для нього як такої не існує, вона значно масштабніша. Принаймні це і Рівненщина включно.

* * *

На службовому авто в супроводі Володимира Бондаря Генпрокурор поїхав далі. Сьогодні у нього - представлення прокурора ще в кількох областях. Слідом відбув і Володимир Гунчик.

І лише Ігор Палиця затримався. Перекинувся кількома словами із активістами, що стояли тут же, і рушив в напрямку готелю "Україна", де у тіні був припаркований його броньований автомобіль. Дорогою викинув у смітник папери, які увесь час тримав у руці...

Олена ЛІВІЦЬКА Фото автора


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Оперативно, іронічно, майстерно. Так писати!!!
Відповісти
Прошу Вас звернути увагу на Бущак Володимир Володимирович, він підтасував дві (2) справи кримінальні мені, я їм предявляю і надаю змогу перевірити інформацію де я находився і що робив під час злочину а вони ноль на масу і дальше продовжують подавати апеляції щоб обрали запобіжний захід під варту, мало того просили мене щоб я визнав вину по 185 ч3 і получив условний термін і всьо зкінчиться я не погодився тому , що я не вчиняв цего злочину а тепер начинають пришивати 186 ч3 .Я не компетентний куда звертатичся і що писати але дедалі мені стає моторошно що від таких людей як він чекати. Пр 185 ч3 потерпілий підходив до слідчого і сказав що речі які нібито в нього вкрали були в гаражі чи хтось віддав ( мене детально не повідомляли про це но крайом вуха я чув) а прорукор відповідає я підписав обвинувальний акт вже дороги нема назад говоріть що це він, но потерпілий відмовився так як сказав що я буду винен що людина буде сидіти просто так і розмова в них продовжилась на вулиці так як Бущак В.В. сказав що пішли на перекур. Прошу вас допомогти..
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні