--> Етюд про більярдний стіл у Волиньраді | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Етюд про більярдний стіл у Волиньраді

1
3
Етюд про більярдний стіл у Волиньраді
Він - свідок найсокровенніших кулуарних депутатських переговорів у волинському парламенті. А може, й не депутатських... А може, не тільки переговорів...

Він був при Дмитруку, був при Грицюку, був при Войтовичу, стоїть і при Палиці. Він вистояв, коли гриміли майдани. І лишився непорушним.

Цей покритий посивілим колись зеленим сукном стіл - у кулуарах з невідомих часів.

Ось тобі - символ влади. Встояти хоч би що. І щоби ніхто про тебе - нічого...

***

Коли і як з'явився більярдний стіл у приміщенні Білого дому, сказати важко. Не тільки мені, виявляється. "Мовчить" собі у коридорі поруч із сесійною залою. Хто часто буває в кулуарах, той уже звик до його присутності.

На ньому, вочевидь, ніхто і нічого давно вже не грав. Більярд - не в моді. Поруч - жодного натяку на якесь більярдне спорядження. Лунки порожні. Хіба павутини бракує. Сукно старе. А лаковане покриття поволі вкривається тріщинами.

Може, його хтось колись "віджав" з якоїсь обкомівської дачі? Чи подарував взамін за рішення облради?.. Чи просто привіз з дому...

Може, колись волинських обранців змушували у перевах між сесіями грати в більярд? Для розрядки...

А ще, старий більярдний стіл як ніщо інше пасує бути символом совдепівського спадку. На ньому б наліпку причепити "Майно обласної комунальної власності"... Ні, не так: "Власність територіальних громад сіл, селищ та міст області"... Мені подобається, коли кажуть, що все майно - наше. Таке, як цей більярдний стіл, - 100%. Усе інше - вже давно не "наше".

Скільки ще такого спадку комунального, який і нести ліньки, і викинути шкода?..

А раптом варто у стінах Білого дому облаштувати музей: щоб і стіл там був, і портрети вождів, і старі телефони, нашпиговані начинням "кегебешним", стільчики з президії вже у статусі б/в, люстри?

Дивний, як на мене, об'єкт родом, мабуть, десь із початку 90-х, чомусь нікого не спонукає задуматися: а для чого він там? яку місію виконує? Можливо, просто - іронічно натякає кожному політику, який переступає поріг зали із цього порогу: "Все життя - це гра..."? На
публіку - одна, за кулісами - інша.

***

Коли у волинських обранців цікавилася, що вони думають про роль і значення цього об'єкта у коридорі перед сесійною залою, більшість із них здивовано піднімали брови... Дивне запитання? А чому? Є стіл, має бути і призначення.

Наприклад, керівниця відділу майна Волинської облради Мирослава Якимчук хоч і має досвід роботи у стінах Білого дому, та все ж не такий тривалий. Скільки працює, стільки цей стіл тут стоїть. Єдине, що змогла повідомити, що він, як і більшість подібних предметів у цих стінах, перебуває на балансі комунального підприємства "Управління будинком Волинської обласної ради".

Екс-голова облансої ради і обранець кількох каденцій Анатолій Грицюк у відповідь на моє запитання - посміхнувся.

"То для інтер'єру", - зауважив.

Колишній голова облдержадміністрації та депутат обласної ради двох скликань Володимир Бондар тисячі разів проходив мимо столу, але ніколи не задумувався, навіщо він:

"Він, я вам скажу, "чув" стільки цікавих переговорів, як ніхто інший. А взагалі, то не знаю, чи грав там хтось колись більярд. Я цього ніколи не бачив. Він завжди був без знаряддя. Тому, мабуть, має більш філософську місію. Слугує для домовленостей".

А от його колега обранець Віталій Заремба, теж депутат обласної ради із досвідом, пригадує, що ... сам грав на ньому в більярд:

"Це було ще в далекі 90-ті. Коли я перший раз був заступником голови облдержадміністрації, то тоді іноді разом із колегою ми таки грали на ньому. Тоді якось працювали довго. До 20-ї... Щоб відволіктися від роботи. І стояв він тут же, у коридорі перед сесійною залою.

Що сталося потім, куди поділося знаряддя, якось і не зауважив. Тому, думаю, місія в нього велика - "кулуарна". А після закінчення робочого дня, може, й ще якась... (усміхається, - авт.).

Депутат облради 4, 6 та 7-го скликання, найстарший, на разі, волинський обранець Михайло Скопюк теж жартує:
"Хм... Дійсно, не пригадую, де він тут взявся. Напишіть. Хай задумаються... І взагалі, треба продати. Це ж додаткові джерела надходжень для обласного бюджету".

***

А стіл стоїть. Гра триває...

Олена ЛІВІЦЬКА
Фото автора

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Супер!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні