Луцькі чиновники звинувачують державу в руйнуванні пам'яток

0
7
Луцькі чиновники звинувачують державу в руйнуванні пам'яток
У Луцьку занепадають та руйнуються історичні пам’ятки через відсутність належного догляду, байдужість власників і держави.

Про це говорили сьогодні, 23 червня, під час засідання постійної комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови.

Головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини управління культури міської ради Юрій Мазурик розповів присутнім депутатам про стан архітектурних пам’яток Луцька.

З його слів, у місті зареєстровано 129 пам’яток, з них 24 – пам’ятки архітектури національного значення, 66 – місцевого значення, по 1 – пам’ятці монументального мистецтва та історії національного значення, 37 пам’яток історії та культури місцевого значення. Нещодавно виявлено ще 31 пам’ятку, тож всього у місті їх 160.

Чиновник резюмує, що на жаль, далеко не всі пам’ятки перебувають не те, що в доброму, а й в задовільному стані. Викликає тривогу той факт, що дві пам’ятки місцевого значення розташовані на вулицях Плитниця, 7 і Галшки Гулевичівни, 12а, тривалий час перебувають у приватній власності, не використовуються їх господарями і стають аварійними.

Також через відсутність догляду все більше покоджень отримує будівля колишнього Будинку офіцерів – пам’ятки місцевого значення Земельного банку на вулиці Винниченка, 8.

Близькі до аварійного стану балкони ще однієї пам’ятки місцевого значення - житлового будинку на проспекті Волі, 15.

«Кілька місцевих пам’яток на вулиці Лесі Українки вже не є її окрасою тому, що їх власники і користувачі, мало дбаючи про ремонти, вкладають кошти в надмірних розмірів рекламу своїх закладів, якою закривають архітектурні елементи пам’яток», - додав Юрій Мазурик.

Працівник відділу охорони культурної спадщини відзначає, що не є кращою ситуація з пам’ятками архітектури національного значення.

Так, декілька років адміністрація Державного історико-культурного заповідника просить замінити дерев’яні конструкції мурів Луцького замку, втім держава не хоче виділяти необхідні кошти.

Під час негоди руйнуються також будівля Синагоги, Монастир василіанів на вулиці Кондзелевича, 5, у якому мають свої помешкання декілька сімей лучан, монастир домініканів, у якому розміщена духовна семінарія УПЦ.

Чиновник вважає, що фінансування реставрації усіх цих пам’яток не проводиться через відповідну державну політику і зміни на краще можливі лише після ухвалення нових законів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні