--> Наплив туристів загрожує Світязю екологічною катастрофою | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Наплив туристів загрожує Світязю екологічною катастрофою

0
-2
Наплив туристів загрожує Світязю екологічною катастрофою
Настало літо, а отже кожен з нас мимоволі замислюється над тим, куди ж втекти від розпеченого асфальту та й так, щоб недорого було. Здавалося б, найекономніший варіант – відпочити на «рідних» Шацьких озерах.

Втім, журналіст «Високого замку» Наталія Кравчук переконує, що відпочинок на Світязі може обійтись дорожче, ніж на морі.
Куди податися: на море, в гори чи на озера? Шукати варіант за кордоном чи все-таки зупинитися на вітчизняних пропозиціях? Ми спробували узагальнити цьогорічні відпочинкові тенденції.

Одеса цінами лякає

Подорож у Болгарію, Грецію, Туреччину, Єгипет чи, тим більше, до екзотичніших країн, сьогодні мало хто собі може дозволити. Найдешевші варіанти (літаком) – від 250 умовних одиниць з людини на тиждень. І то, як правило, з включеними лише сніданками. Автобусом у Болгарію можна їхати й за сто євро, однак харчуватися доведеться самому – а це теж виллється у копієчку. Найдорожчі пропозиції – на Кубу та Індонезію. Середньостатистичному українцеві із зарплатою у три з половиною тисячі гривень, аби наважитися відвідати ці місця, доведеться… рік не їсти й не пити.

Відколи Крим окупували росіяни, українці відвернулися від тамтешніх пропозицій на відпочинок. Та й росіяни, як демонструють веб-камери, півострів ігнорують. Картинка в режимі онлайн демонструє голісінькі набережні Алушти та Ялти.

Зате є Одеська та Миколаївська області з виходом до Чорного моря. Це, звичайно, не Південний берег Криму з його особливими цілющими принадами (чисте гірське повітря, змішане з насиченими йодом бризками та ароматом евкаліптових дерев). Однак море там є. Це добрий варіант для тих, хто має проблеми зі шкірою, хоче підлікувати органи дихання. Але ціни і там кусаються. Оглядаючи окремі пропозиції, дивуєшся, за що господарі просять такі великі гроші? Більш-менш нормальні будиночки в Курортному (Одеська область) коштують від 700 гривень за добу і аж до півтори тисячі за кімнату. Без харчування, зміни постелі, рушників та прибирання номерів! Якщо їхати сім’єю на 10 днів, тільки за житло доведеться викласти7-15 тисяч. Плюс дорога і харчування потягнуть від п’яти тисяч до десяти. Торік за меншу вартість на початку літа літала з дітьми в Туреччину – мали «все включено», дитячу анімацію й харчування на вибір… Цьогоріч зимовий відпочинок у Єгипті нам обійшовся трохи дорожче, але умови були казкові, басейни з підігрівом і на столі такі смаколики, що за вуха не відтягнути! В Одесі ні реагувати на зауваження, ні торгуватися не хочуть. Кажуть, не підходять умови – їдьте за кордон. Підтягувати сервіс їм нема потреби, бо за 2-3 тижні будуть переповнені туристами.

Вивчила я і більш економні варіанти. Скажімо, у приватному секторі того ж Курортного просять від 70 гривень з особи. За дітей, навіть до трьох років, від 50 до 75% вартості «дорослого» поселення. Це такі собі вулики-бараки, що стоять давненько без ремонту, з поганенькими меблями й загальним санвузлом та душем на 10-20 кімнат. Середній варіант з міні-холодильником, телевізором з «круглим» екраном, невеличкою ванною кімнатою з «тільки вашим» туа¬летом та душем обійдеться у червні від 400 гривень, а у липні – від 500 гривень за номер… Мені від таких пропозицій й озвучення за них цін погано зробилося.
Азовське море – мілкіше, відповідно, тепліше. Відпочинковий сезон тут розпочався з перших днів літа. На сьогодні ціни у приватному секторі стартують від… 40 гривень. Недорого. Однак до моря далеченько. Але це ціна до двадцятих чисел червня. Далі вартість ліжко-місця стрімко зростає. Пік – від середини липня до середини серпня. Кращі номери, ближче до моря, у цю пору стартують від 250 гривень за кімнатку. У липні проситимуть щонайменше на сотню дорожче. Усі дешевші пропозиції передбачають приготування їжі самому. Проживаючи у дорожчих (від 500 гривень за добу), можливості готувати не матимете, тож або йдіть у кафе, або погоджуйтеся на меню господарів з додатковою оплатою.

Літній Буковель та Світязь

Після анексії Криму Росією інші відпочинкові місця Украї¬ни ожили. Щороку збільшується наплив туристів не лише на морських узбережжях, а й у Карпатах. Особливо популярним стає літній Буковель – відпочинок на гірському озері. Вартість проживання в котеджах у ближніх селах – від 250 до 1200 гривень за номер. Окремі власники мають готелі з басейнами – це теж приваблює гостей, що манд¬рують у гори влітку.

Ще одна туристична род¬зинка України, яка щоліта перетворюється на туристичну мекку, – це озеро Світязь. Торік тут був справжній аншлаг. Якщо у 2014 році на берегах цього найглибшого озера України нарахували до 80 тисяч відпочивальників, то у 2015-му – 160 тисяч!
Від такого навантаження місцева екосистема озера тріщить, занепокоєні екологи. Загострює ситуацію відсутність каналізації в однойменному селі, що розкинулося на берегах перлини Волині. Нечистоти йдуть у підземні води, а звідти – й у сам Світязь. Ціле літо озеро стогне від навали туристів, а з осені до весни намагається самоочиститися. Однак його ресурси не безмежні.
– Проект каналізації давно готовий, однак справа не рухається з місця, – ділиться наболілим світязький сільський голова Микола Цвид. – Якщо за п’ять років ситуація не зміниться, розпочнеться незворотний процес.

Він керує тут третю каденцію й ніяк не може добитися цього головного блага. На березі ставлять біотуалети, але це не вирішує питання. У пікові дні їх не встигають чистити. А по обійстях, які на літні місяці перетворюються у міні-готельні комплекси на кілька «корпусів», повніють вигрібні ями.

Тут на кожній невеличкій земельній ділянці за останні роки повиростало по кілька хат. І всюди на літо беруть відпочивальників. Де торік просили по 70 гривень з особи, нині правлять сотню. Це кімнатки зі сучасними меблями, проте зі зручностями на вулиці, до озера – не менше 5 хвилин ходьби. Чим ближче до водой¬ми – тим дорожче. Елітні будиночки, що три літа тому коштували від 100 умовних одиниць за добу, нині подешевшали (у валютному еквіваленті). Але, як і колись, їх бронюють постійні клієнти заздалегідь. Найдешевша пропозиція, яку відшукала, – 50 гривень з людини. Але до озера вам доведеться пішки добиратися не менш як 15 хвилин…
На Гряді (інший берег Світязя) за проживання у двоповерхових дерев’яних будиночках на 5 місць просять від 150 гривень з особи.
А п’ять гривень на екопосту шкода…

Озеро Світязь розташоване на території Шацького національного природного парку. Тут мали б дбати про збереження, відтворення та раціональне використання унікальних природних комплексів. Як це зробити у літні місяці, коли навала із понад сотні тисяч туристів?!
Директор нацпарку Володимир Захарко бідкається, що в проекті (а парк створено у 1983 році) мали бути виділені гроші на дороги, готелі, заклади харчування. Проте цього не зробили. Парк почав діяти власними силами. Створили наметові містечка, більш-менш впорядкували в’їзд на територію парку. Але загалом ситуації це не рятує. Він підтверджує думку світязького сільського голови:
– Можемо й ще більше людей прийняти на відпочинок, але за однієї умови – побудувати очисні споруди і каналізаційну мережу в селах Мельники, Гаївка, Світязь. По останньому проектно-кошторисна документація на очисні споруди є. Але вона була розроблена ще 10 років тому. Тоді для будівництва треба було 15 мільйонів гривень, нині вартість може потягнути й 45 мільйонів.

А поки цього нема, Світязь забруднюється і міліє. Тільки цього року за зиму рівень води впав на 60 сантиметрів. Аби скерувати потік туристів на інші водойми Шацького краю, влада почала активно рекламувати Пулемецьке, Люцимер та інші озера.

А наразі при в’їзді в рекреаційну зону стоїть екологічний пост. Колись спільно з екологами на ньому чергувала й міліція. Сучасна поліція таких повноважень не має. Місцева влада вирішила звернутися особисто до Авакова по дозвіл на «поліцейське підкріплення» екологічного поста. Бо хто свідоміший з громадян, сам зупиняється, аби оплатити в’їзд на територію Національного парку, а всі інші пост минають. Хоч мова про незначні суми: 5 гривень з людини, 15 – за мотоцикл, 20 – за автомобіль, 30 – за мікроавтобус і 40 – з автобуса. Скажімо, торік таким чином вдалося зібрати 460 тисяч гривень. Їх витратили на прибирання після туристів території, вивезення і складування сміття на полігоні. Якщо цьогоріч пост усі проігнорують, то на осінь озеро потоне ще й у смітті.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні