Розкол у Кремлі: як це впливає на путіна

0
Розкол у Кремлі: як це впливає на путіна
Так звана анексія главою РФ Володимиром Путіним чотирьох українських областей 30 вересня спровокувала розкол у Кремлі. Він, ймовірно, посилюватиметься у міру того, як Сили оборони України звільняють нові території.

Водночас владі кремлівського лідера можуть загрожувати і дії його протеже – засновника приватної військової кампанії "Вагнер" Євгена Пригожина, який створює нову структуру. Про це йдеться у матеріалі американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW).

Посилаючись на інтерв'ю Глави управління розвідки українського Міноборони Кирила Буданова, аналітики пишуть, що еліти Кремля значною мірою не підтримали рішення Путіна анексувати Херсонську, Запорізьку, Донецьку та Луганську області до того, як ці території були закріплені окупантами. Це спонукало багатьох офіційних осіб зв'язатися зі своїми західними колегами, щоб висловити свою нібито незацікавленість у продовженні війни проти України.

Керівник ГУР МО стверджував, що окремі кремлівські чиновники почали виступати за переговори з Києвом перед своїми колегами із західних країн, тоді як російське військово-політичне командування готувало ракетні удари, щоб залякати українців і змусити їх розпочати переговори.

"Заява Буданова узгоджується з потоком західних повідомлень про пряму критику Путіна в Кремлі менш ніж через тиждень після оголошення про анексію чотирьох регіонів, приблизно 6 жовтня. Telegram-канали, пов'язані з групою "Вагнера", також відзначили появу в Кремлі провоєнних і переговорних фракцій у ті ж терміни .Засновник ПВК Пригожин відтоді постійно посилається на розкол усередині Кремля, навіть прямо заявляючи, що він є частиною фракції "війна до перемоги", – підтвердили в ISW.

На думку експертів, ці спостереження підвищують ймовірність того, що натяки інсайдерів на готовність Кремля розпочати серйозні переговори можуть не відображати власні погляди Путіна або будь-яких рішень, які він ухвалив. Натомість вони можуть бути частиною зусиль тих, хто програв внутрішню суперечку з диктатором, щоб переконати Київ і Захід піти на поступки, сподіваючись схилити його на свою точку зору.

Водночас, наголошують в ISW, Євген Пригожин продовжує накопичувати владу та створює військову структуру, паралельну ЗС РФ, яка може становити загрозу для правління Путіна – принаймні в інформаційному просторі.

Російські блогери повідомили, що "кухар Путіна" спонсорує формування "вагнерівського" добровольчого батальйону, завербованого російським військовим злочинцем і ексофіцером Федеральної служби безпеки (ФСБ) Ігорем Гіркіним (Стрєлковим). Останній позиціонував себе як затятий критик російського вищого військового командування й помітна постать серед російських ультранаціоналістів, які брали участь в анексії Криму чи незаконному захопленні Росією української території на Донбасі в 2014 році. Зазначається, що сили довгий час не дозволяли Гіркіну сформувати власний добровольчий батальйон через відсутність постачання та інших бюрократичних обмежень, тоді як Пригожин може дозволити собі розкіш керувати ПВК "Вагнер" без прямого контролю міноборони РФ.

"Пригожин займає унікально вигідне становище в російській державній структурі та інформаційному просторі, що дозволяє йому розширювати свій електорат у Росії з більшою готовністю, ніж опальне російське вище військове командування. Він може вільно рекламувати себе і свої сили, одночасно критикуючи кремлівських чиновників або ЗС РФ, не побоюючись опору. Путін залежить від сил "Вагнера" в Бахмуті та, ймовірно, намагається утихомирити Пригожина, попри те, що той підриває звичайну російську армію", – підкреслили в ISW.

Аналітики вказали, що "кухар Путіна" заявив, що будує "лінію Вагнера", щоб російські ВС, які "ховаються за спинами "вагнерівців", відчували себе в безпеці. Він також часто критикує російських військових в інтерв'ю онлайн росЗМІ та в Telegram- каналах, пов'язаних із ПВК. Це, кажуть експерти, дозволяє йому досягати та взаємодіяти з аудиторією, недоступною для МО РФ, яке обмежене у своїх публічних заявах і засобах зв'язку.

В Інституті вивчення війни додали, що Пригожин виграє і від того, що він не займає офіційну відповідальну посаду, не командує жодним напрямом окупантів в Україні і не відповідає за будь-яку велику бюрократичну роботу. Він може вільно критикувати тих, хто обіймає керівні посади, не побоюючись, що хтось вкаже на щось, за що він був відповідальний або чого він не зміг досягти.

"Очевидно, Пригожин дистанціювався від такого ж лідера – глави Чечні Рамзана Кадирова, після того, як їхня спільна критика російського вищого військового командування на початку жовтня привернула велику увагу. Цей риторичний зсув може вказувати на те, що Кадиров втрачає вплив і статус і може боятися втратити свій контроль над Чеченською Республікою на тлі зростання несхвалення громадськістю його вимог на підтримку путінської війни", – констатували в ISW.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні