--> Що треба знати про повістки під час воєнного стану | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Що треба знати про повістки під час воєнного стану

0
Що треба знати про повістки під час воєнного стану
Важливо зазначити, що отримання повістки не обов'язково означає негайне відправлення на фронт. Про те, що таке повістка, хто і де її може вручати, читайте далі.

Що варто знати про повістки військовозобов'язаним
Одразу варто наголосити, що вручення повістки не є мобілізацією. Це означає, що той, хто її одержав, має з'явитися в зазначений час і дату до територіального центру комплектування для проходження військово-лікарської комісії.

Комісія перевірить придатність громадянина до служби, а також звірить дані про нього. Правозахисниця Вікторія Тютюнникова 11 липня в ефірі єдиного телемарафону розповіла українцям, які є види повісток.

4 види військових повісток
Повістка для уточнення облікових даних. Передбачає збір особистих контактів, інформацію про стан здоров’я, склад сім’ї, місце роботи або навчання. Після уточнення цих даних громадянина можуть звільнити від призову або дати відстрочку.
Повістка на проходження військово-лікарської комісії. На комісії перевірятимуть стан здоров'я громадянина, щоб зрозуміти, чи можна йому воювати.
Призов на строкову військову службу. Такий вид повістки означає, що у зазначений в документі час, її отримувач має з'явитися у призовну дільницю. Ігнорування цього повідомлення буде трактуватися, як "ухилення від призову", за яке передбачена кримінальна відповідальність.
Мобілізаційне розпорядження. Означає, що впродовж 24 годин після отримання повістки, необхідно з'явитися у збірному пункті.
Вручати повістку можуть:
представники органів місцевого самоврядування,
співробітники СБУ,
працівники військкоматів.
Вікторія Тютюнникова також зауважує, що повістку має право видати керівник підприємства, організації чи навчального закладу. Натомість співробітники поліції таких повноважень не мають.

Чи законно вручати повістки на вулицях
Адвокатка Тетяна Козаченко розповіла "Суспільному" про те, де можуть видати повістку. За її словами, у законодавстві вказано лише те, що документ необхідно вручити особисто.

Це означає, що повістка може бути вручена в будь-який час доби в будь-якому місці,
– пояснює адвокатка.

При отриманні повістки важливо добре перевірити всі вказані дані
Отриману повістку слід уважно перечитати. Важливо, щоб вона була заповнена і підписана начальником територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

У повістці має бути зазначено:
прізвище, ім’я та по батькові отримувача;
адреса проживання;
реквізити розпорядження та адреса територіального центру комплектування;
вид повістки;
перелік документів, які необхідно взяти з собою.
Зауважте Чи можуть заповнювати повістку у вашій присутності: пояснення адвокатки
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні