Фанкойл для опалення: посібник з конструкції та вибору

0
1
Ми живемо у час, коли інноваційні технології охоплюють практично кожен аспект життя людини. Це стосується систем вентиляції. Ще нещодавно приплив повітря у більшості будівель здійснювався через щілини, а повітрообіг був підвладний природним фізичним силам. Сьогодні люди винайшли установки, що автоматично створюють практично ідеальний мікроклімат у приміщеннях.

Один із яскравих представників розумного кліматичного обладнання – фанкойл для опалення. Ці системи не дуже нове: купити фанкойл в Україні не є проблемою вже багато років. Проте зауважимо, що системи постійно розвиваються та надають власникам все більше можливостей.

Що таке фанкойл: пристрій та принцип роботи приладу



Фанкойл - це сучасне обладнання для опалення та кондиціювання повітря, в якому як теплоносій використовується вода. Щоб зрозуміти принцип роботи, розіб'ємо його на ключові етапи:


  1. На теплообмінник у системі надходить гаряча/холодна вода, залежно від режиму;

  2. Система забирає повітря із приміщення за допомогою витяжного вентилятора;

  3. Повітря прямує на теплообмінник і коригується за температурою;

  4. За допомогою вентиляторів оброблене повітря направляється до приміщення;

  5. У процесі роботи може виникати конденсат, який відводиться на вулицю або каналізацію.



Зауважимо, що теплоносій надходить у фанкойл вже підготовленим. Для обігріву прилад підключається до котла, бойлера або теплового насосу. Для охолодження води у системі встановлюється чиллер.

Види фанкойлів



Всі водяні фанкойли можна розділити на кілька груп, приділяючи увагу тій чи іншій характеристиці. За способом монтажу можна виділити:


  • фанкойл підлоговий;

  • настінний;

  • стельовий

  • гібридне обладнання, яке дозволяє кріпити його на стіну чи стелю.



Касетні системи розраховані на встановлення над підвісною стелею. Візуально це буде виглядати як грати з дефлекторами у стелі. Насправді система зможе ефективно підтримувати сприятливу температуру рівномірно розподіляючи повітря по всьому приміщенню.

Канальні фанкойли - ідеальні для монтажу на габаритних об'єктах, наприклад, в офісних або торгових центрах. Мережа повітроводів, що об'єднують будівлю та сам канальний фанкойл будуть приховані підвісними стелями.

Різні типи фанкойлів
Різні типи фанкойлів


Також серед товарів магазинів кліматичної техніки ви помітите корпусні та безкорпусні моделі. Безкорпусне обладнання коштує дешевше, і це плюс для тих, хто все одно монтуватиме систему за декоративною панеллю.

Також роль відіграє кількість теплообмінників. Їх може бути 1 або 2 у двотрубному або чотиритрубному фанкойлі відповідно. У першому випадку система працюватиме лише на обігрів або охолодження. У другому - фанкойл забезпечить будинок і опаленням, і кондиціюванням.

Фанкойл для опалення: переваги системи



  1. Багато варіантів реалізації: чиллер/котел може стояти на великій відстані, тому систему можна підігнати під будь-яке планування;

  2. Система легко масштабується, і до одного чиллера/котла можна підключати нові фанкойли за необхідності;

  3. Внутрішні блоки легко чистити своїми руками;

  4. Устаткування безпечне: єдина можлива аварія – це прорив труби з теплоносієм;

  5. Відмінно комбінується в будинку із сучасними припливно-витяжними системами вентиляції, тепловими насосами, інверторними кондиціонерами.



Як правильно підібрати фанкойл?



У процесі вибору обладнання вам потрібно буде визначитися із двома ключовими нюансами: необхідне технічне оснащення установки та спосіб монтажу. Від цього безпосередньо залежатиме ефективність роботи готової системи, тому за порадою краще звернутися до кліматичної компанії. У цьому випадку буде розроблено проект і запропоновано найбільш оптимальне рішення для вашого будинку.

Фанкойл для опалення підбирається з урахуванням таких параметрів, як:

  • Продуктивність;

  • Довжина повітряного потоку;

  • Габарити моделі;

  • Доступні режими, функціонал;

  • Метод монтажу установки;

  • Можливості автоматики;

  • Комплектація: кількість теплообмінників, наявність фільтрів, датчиків, дефлекторів тощо.



Як розрахувати необхідну продуктивність фанкойлу?



Приблизний розрахунок потужності установки здійснюється за схемою: 1 кВт потужності приладу на 10 кв. приміщення.

Точний розрахунок необхідної продуктивності фанкойлу враховує такі параметри, як:

  • Площа приміщення;

  • Висота стелі;

  • Кількість, якість вікон, їхня орієнтація;

  • Сумарне тепловиділення всіх електроприладів у будинку;/li>
  • Наявність утеплення стін та даху;

  • Кількість людей у ​​приміщенні;

  • Тип вентиляції, наявність рекуператора тощо.



Таким чином обчислюються всі тепловтрати/тепловиділення будівлі; відповідно до об'єму приміщення підбирається модель фанкойлу. Точні розрахунки здійснюються професіоналом у розробці кліматичних систем або, як мінімум, за допомогою онлайн-калькулятора.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні