--> Стало відомо, чому росіяни почали випускати по Україні менше ракет | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Стало відомо, чому росіяни почали випускати по Україні менше ракет

0
Стало відомо, чому росіяни почали випускати по Україні менше ракет
30 ракет щодоби - так кількість в середньому випускала росія по території України від 24 лютого до серпня. Та вже восени кількість ракетних ударів суттєво знизилась, фіксують українські військові аналітики, пише ТСН.

Через пів року повномасштабної війни росіяни почали економити високоточні ракети, про це заговорили у західних ЗМІ та українські військові аналітики. Зокрема, росіяни вистріляли майже всі свої крилаті «Калібри», якими так пишаються, вважає капітан 1-го рангу запасу військово-морських сил Андрій Риженко. На початку війни окупанти мали сотні «Калібрів», тепер - десятки.

«Зараз там може бути декілька десятків їх, небагато. Зараз Чорноморський флот має 9 кораблів, які можуть нести ракети «Калібр». Разом виходить 72 ракети теоретично. І чотири підводні човни, які в Севастополі, в Новоросійську», - каже Риженко.

Одна така ракета обходиться російському бюджету в 6,5 мільйона доларів.

У командуванні повітряних сил ЗСУ зменшення активності «Калібрів» зараз пов’язують з двома ключовими факторами.

Перший: через санкції Росія не може активно виробляти нові крилаті ракети. Замість 40 «Калібрів», які щомісяця сходили з конвеєра, тепер - лише кілька.

«Росія може робити 3-4 ракети на місяць на сьогодні. Чому так сталося зараз, тому що вони вичерпали практично всі запаси, які були по чіпам для «Калібрів», акселерометрів і інших технологій, які необхідні для виробництва ракет, які постачалися, які вони купували або в заходу, або в інших компаній – азійських», - каже керівник центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Друга причина: попри те, що «Калібли» маневрені та можуть літати на малих висотах, українська ППО все ж навчилась їх збивати.

«Військовослужбовці повітряних сил щоразу дедалі краще, дедалі більше збивають цих ракет і як я вже казав, є 100 відсоткові результати. Нам допомагають теж і наші західні партнери, допомагають не лише в перспективі отримати сучасні комплекси, але й допомагають нам засобами ППО, тобто ми знаємо, Словаччина вже передала один комплекс С-300, тепер ми посилюємо систему протиповітряної оборони на різних напрямках», - зазначає речник командування повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Утім, зауважують військові аналітики, радіти українцям зарано. На складах окупаційних військ можуть бути значні запаси інших ракет - ще гагарінських часів. Приміром, точка-У – не така точна як «Калібри», із дальністю до 120 кілометрів. Протикарабельні ракети «Онікс», що через брак високоточних ракет також почали прилітати в Україну, по наземним цілям.

«Ми можемо підсумувати, що Х-101, «Калібр» і «Іскандер» вони будуть більш берегти і менше їх застосовувати, а що стосується таких ракет, які залишилися з радянських часів, починаючи там Х-55, Х-29, Х-22 і інших багато, то ми не можемо сказати їх кількість. І ми не можемо сказати, що найближчим часом ймовірність і ризики ракетних атак зменшаться чи зникають», - попереджає Мусієнко.

Тому поки українцям залишається вірити в ЗСУ, але й не ігнорувати повітряні тривоги.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні