В Україні споруджують півсотні новобудов під час війни

0
В Україні споруджують півсотні новобудов під час війни
З початку повномасштабної війни в Україні стартувало з нуля будівництво 40 нових житлових проєктів та 55 нових черг, більшість з них — на заході країни, пише the page.

Як заявив бізнес-консультант компанії ЛУН Олександр Андросович під час дискусійної панелі КБУ «Аналітика українського ринку нерухомості в умовах війни", будівництво нових ЖК розпочалось переважно в містах Західної України.

«За 155 днів війни забудовники запустили 40 проєктів, ступаючи в турбулентну історію під час війни. У лідерах — міста на заході України, але присутні Київ і Черкаси. Окрім нових проєктів, є також нові черги будівництва», — зауважив він.

Де стартувало будівництво нових ЖК в Україні під час війни

Львів – 10 нових житлових проєктів і 10 нових черг;
Хмельницький – 4 нові проєкти і 5 нових черг;
Івано-Франківськ – 3 нові проєкти і 11 нових черг;
Київ – 3 нові проєкти і 11 нових черг;
Івано-Франківськ — 11 нових черг;
Дніпро – 2 нові проєкти та 2 нові черги;
Одеса – 2 нові черги.

За даними ЛУН, із 1330 ЖК, які були в активній фазі будівництва перед повномасштабною війною, на 27 липня відновлено роботи на 60% майданчиках, і це відновлення відбувається досить послідовно.

Зрозуміло, що у розрізі регіональних вимірів, чим далі віддаленість від воєнних дій, тим краще відновлення будівництва, наголосив Андросович.

Важливо і те, що забудовники продовжують здавати в експлуатцію свої проєкти. Під час війни 39 ЖК здали в експлуатацію — вони налічують 385 тис. кв. м.

«Офіційна статистика Держстату свідчить про те, що за 1 квартал 2022 було здано 1 млн 440 тис кв.м. — це половина від аналогічного періоду 2021-го.Лідирує в здачі об'єктів Київська область», — пояснив експерт.

Ціни на первинну нерухомість на липень 2022

На відміну від березня, коли ринок нерухомості повністю ліг і в продажах не виставлялись квартири в жодному житловому комплексі, у травні почали продавати квартири у 71 ЖК, у червні — 122 ЖК.

Ціни на житло на первинному ринку продовжує диктувати Київ — він лідирує, як і до війни, за ним йде Дніпропетровська та Закарпатська області.

Середні ціни по регіонах України (представлені регіони, де нема активних бойових дій):

Київ — 1340 за кв.метр;
Київська область — $800
Дніпро — $1080
Закарпатська область — $950
Львівська область — $900
Вінницька область $880
Одеська область $850
Чернівецька — $800
Полтавська — $800
Рівенська — $700

За словами гендиректора девелоперської компанії Greenol Олега Приходька, ця статистика надає впевненості, що первинний ринок нерухомості тримає руку на пульсі, та почне своє стрімке відродження відразу після того, як у великі міста перестануть прилітати ракети.

«Будівельній галузі ще потрібно буде подолати післявоєнні виклики, такі як інфляція, відновлення виробництва будівельних матеріалів, відновлення логістичних маршрутів, дефіцит робочої сили та інші. На даний час критичні фактори падіння ринку первинної нерухомості відсутні», — наголосив експерт.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Instagram
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні