--> 2 липня: Цей день в Україні та в світі | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

2 липня: Цей день в Україні та в світі

0
-6
2 липня: Цей день в Україні та в світі
ДЕНЬ 129 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ

2 липня відзначають Всесвітній день НЛО, Міжнародний день кооперативів, Міжнародний день спортивного журналіста і Міжнародний день Дніпра.

Православна церква вшановує пам'ять святого Зосими та апостола Юди Фадея.

Ще цього дня у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії:

1954 - Почала роботу Міжнародна організація телебачення (Євробачення);

1951 - Газета "Правда" засудила вірш В. Сосюри "Любіть Україну";

1996 - У Дніпродзержинську (Кам'янське) міський трамвай через відмову гальм на великому спуску врізався у стіну будинку. Загинуло 34 людини, близько 100 отримали травми;

2011 - Володимир Кличко переміг Девіда Хея, в результаті у братів Кличків є всі престижні пояси за перемогу в надважкій вазі.

Міжнародний день Дніпра

Щороку в першу суботу липня, від 2003 року, відзначається Міжнародний день Дніпра — екологічне свято, присвячене одній з найкрасивіших рівнинних річок, що посідає четверте місце в Європі за довжиною та площею басейну після Волги, Дунаю та Уралу.

У природному стані довжина Дніпра складала 2285 км. Зараз, коли на ньому збудовано каскад водосховищ, а фарватер річки у багатьох місцях випрямлений, довжина скоротилася до 2201 км. Загальна площа басейну Дніпра – 504 тис. кв. км.

Більшість шляху Дніпро протікає через нашу територію — довжина його русла в межах України становить 1121 кілометр, площа басейну — 291,4 тис. кв. км. На українській ділянці Дніпра розташовано 26 міст, зокрема Київ.

Міжнародний день спортивного журналіста

Міжнародний день спортивного журналіста відзначається за ініціативи Міжнародної асоціації спортивної преси у багатьох країнах світу з 1995 року.

Саме цього дня 1924 року в Парижі було утворено Міжнародну асоціацію спортивної преси, яка сьогодні об'єднує майже півтори сотні національних спілок журналістів із 130 держав світу.

Міжнародний день кооперативів

Що першої суботи липня відзначається Міжнародний день кооперативів, встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 16 грудня 1992 року.

День святкування був обраний так, щоб він збігся з Міжнародним днем кооперативів Міжнародного кооперативного альянсу, який відзначається з 1923 року. А сам Міжнародний кооперативний альянс — об'єднання організацій, що налічують 760 мільйонів членів кооперативів у 100 країнах.

Всесвітній день НЛО

У світі 2 липня відзначають як День НЛО чи День уфолога. Це свято присвячене тим, хто вивчає явища, які не мають логічного пояснення та об'єкти, яким приписують позаземне походження. Термін "уфологія" походить від абревіатури UFO (Unidentified Flying Object), аналогічний НЛО - "невідомий літаючий об'єкт".

Вибір дати пов'язаний із тим, що, ймовірно, наприкінці червня або на початку липня 1947 року в пустелі поруч із містечком Розвелл американського штату Нью-Мексико впав дивний об'єкт. Багато хто впевнений, що там розбилася "літаюча тарілка" з інопланетянами.

Оскільки спецслужби США засекретили всі матеріали цієї справи, зараз важко підтвердити чи спростувати гіпотезу. Однак подія набула широкого суспільного резонансу, саме з "розвелльського інциденту" почалася історія уфології.

Церковне свято

Цього дня православна церква вшановує пам'ять святого Зосими. Він народився у Фракії у 89 році, коли християнська віра лише зароджувалася. Проте хлопець загорівся бажанням стати християнином і незабаром здійснив його. Коли Зосима дізнався про переслідування християн, він залишив військову службу, хрестився і присвятив своє життя молитвам і здійсненню добрих справ.

Про це донесли правителю Доміціану, і Зосимі довелося постати перед судом. Він виявився твердим у своїй вірі, відмовився зректися Христа і принести жертву язичницьким богам. Після цього колишній воїн зазнав тортур, але він зніс їх, не відчувши страждань. Тоді мученика ув'язнили, а за деякий час обезголовили.

Іменини: Іван, Марія, Тадей.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні