В Україні хочуть змінити принцип нарахування відшкодування за ДТП

0
-1
В Україні хочуть змінити принцип нарахування відшкодування за ДТП
Наразі триває робота над новою редакцією закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Про це пише Аuto24.

Головна відмінність нової редакції у зміні принципу оцінки завданої шкоди.

«Чинний закон «Про ОСЦПВ», прийнятий у 2004 році, базувався на європейських практиках, однак у ньому є норми, що викликають обґрунтовані нарікання у людей, які постраждали в ДТП. Один із основних таких моментів – саме виплати з урахуванням зносу запасних частин, що підлягають заміні під час ремонту. Тому в новому законопроекті ми відходимо взагалі від концепції зносу і переходимо до концепції «приведення пошкодженого автомобілю до стану, в якому він був до ДТП», – повідомив генеральний директор Моторного (транспортного) страхового бюро України Володимир Шевченко.

Експерти ринку зазначають, що в європейських країнах 93-96% виплат здійснюються безпосередньо на СТО задля компенсації витрат на відновлювальний ремонт, а не як кошти, що сплачуються постраждалому. Грошові виплати здійснюються лише в окремих випадках. Наприклад, коли відновлення автомобіля після ДТП є економічно недоцільним.

Така концепція компенсації шкоди, що зазнав автомобіль внаслідок ДТП, має такі переваги:

– Повний відхід від необхідності розрахунку зносу, тому що для ремонту автомобіля можна використовувати неоригінальні (ліцензійні) запчастини або запчастини, що були у використанні, у тих випадках, коли саме ці деталі не впливають на безпеку подальшої експлуатації авто.

– Виплата відшкодування на СТО і подальший відновлювальний ремонт автомобіля є кроком для запобігання можливого незадоволення і конфліктів щодо розрахунку розміру матеріального збитку. Постраждалому не потрібно буде перейматись питанням, чи вистачить грошей на ремонт, якщо він отримує з СТО вже відремонтований автомобіль.

У певних випадках за згодою між страховиком та постраждалим може бути виплачена компенсація у грошовій формі. Наприклад, коли постраждалий взагалі не хоче ремонтувати пошкоджену автівку, а планує продати її з дисконтом, який враховує пошкодження внаслідок ДТП.

Нагадаємо, зараз виплата страхового відшкодування за автомобілі іноземного виробництва віком від 7 років та вітчизняного віком від 5 років відбувається з урахуванням так званого «зношування запчастин».

«В Україні середній вік автопарку, за різними оцінками, становить від 19 до 24 років. Зараз, згідно з чинним законодавством, значна частина постраждалих у ДТП отримує виплати з ОСЦПВ з вирахуванням зносу запчастин у 50-70%, що є несправедливим і не відповідає європейським практикам. Вирішення такої проблем на законодавчому рівні значно підвищить рівень захисту інтересів постраждалих у ДТП та довіру до страхування», – коментує Володимир Шевченко.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні