--> Народний прогноз погоди: передбачення від минулих поколінь | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Народний прогноз погоди: передбачення від минулих поколінь

0
-2
Народний прогноз погоди: передбачення від минулих поколінь
Народні прикмети бувають вкрай цікавими та дивними. У що вірили наші бабусі розповімо нижче.

Про народний прогноз розповідає Синоптик.

У понеділок вшановується пам’ять святого Дмитра Солунського. Якщо погода у цей день буде теплою, то і всій зимі бути з мокрими теплинами. Коли ж “Дмитро на снігу — весна буде пізня”. Хороша погода у цей день обіцяла ранню весну. А якщо на Дмитра була багряна зоря, варто чекати вітру.

9 листопада пращури вірили, що вночі починає замерзати вода. У давнину казали: “Сяде осінь на пагорб, обійме коліна — впаде в її поділ останній лист осінній”. У давнину помітили, що якщо у зайця хутро побіліло — зима недалечко.

З середи починали м’яти, тріпати і готувати льон для пряжі. Погоду передбачали, як не дивно, комарі: якщо 10 листопада їх ще можна було побачити, то зима обіцяла бути м’якою.

У четвер мисливці покладалися на власні спостереження: “Якщо вовки зграями бродять полями, то слід чекати великих бід: епідемій, голоду чи війни”. Якщо 11 листопада “небо заплаче, то слідом за дощем і зима прийде”.

П'ятниця, 12 листопада вважається пташиним святом. Тож птахи і передбачали погоду: якщо синиці масово з’являлися біля будинків — чекай великого холоду. Якщо синиця свистить, то день буде ясний. А якщо синиці вранці пищать, то до ночі мороз вдарить.

У давнину 13 листопада відзначали Юрову - свято рибалок. У народі казали: “Хороший рибалка має за клюванням знати, що рибу сазаном звати”. Наші пращури цього дня прислуховувались до снігура: якщо він свистить — незабаром зима буде.

Неділя вважається початком зими і перших морозів: “Кузьма-Дем’ян — коваль, кує лід на землі й на воді”. Якщо на Кузьму дороги розвезе грязюкою, не варто чекати морозу до самого грудня. А якщо випаде сніг, то майбутня весна буде з великим розливом.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні