Коронавірус мутує: в Україні виявили новий варіант штаму «Дельта»

0
-9
Коронавірус мутує: в Україні виявили новий варіант штаму «Дельта»
У Тернопільській області виявили новий варіант штаму "Дельта". Про це Про це розповів епідеміолог обласного центру контролю хвороб Володимир Паничев, пише Суспільне.

Мутацію підтвердили вчені Київського інституту молекулярної біології та генетики академії наук України.

За словами Володимира Паничева, через це на COVID-19 частіше хворіють діти та люди молодого віку.

"Нинішній варіант "Дельта" АY4, тобто, видозмінений варіант "Дельта" володіє більшою контагіозністю та більшою вірулентністю. Дві зміни в геномі цього варіанту стосуються здатності вірусу до більшої проникності в клітину, більшої вірулентності. Ми за результатами епідеміологічного спостереження розуміли, що очевидно, відбулися зміни у патогенах, до кінця вересня наші прогнози абсолютно реалізувалися і захворюваність в вересні поточного року була нижчою, аніж у вересні минулого року. З початком жовтня ми почали відмічати ускладнення ситуації потижнево. Наразі ми в 1,6 раза перевищуємо захворюваність, проти жовтня минулого року. За неповний місяць ми маємо більшу кількість людей, які захворіли та тих, що помирають", – розповів медик.

Та пояснив, що вірулентність - це здатність вірусу викликати хворобу, а контагіозність – здатність до поширення.

За словами епідеміолога, наразі кількість хворих коронавірусом дітей, становить понад 7% від загальної. Раніше було не більше 6%. При цьому захворюваність серед щеплених людей не підвищилась.

"У нас захворюваність щеплених в структурі всіх випадків зараз складає близько 7%. Тобто, не дивлячись на те, що переважно циркулює ось цей генетично змінений варіант, ефективність вакцинації є доволі високою. Тому я ніби запобігаю коментарям: "Нащо вакцинуватися, якщо вірус змінюється?". Ні, ті зміни, які відбуваються в геномі вірусу, не торкаються тих фрагментів геному, які використані в вакцинах, які відповідальні за напрацювання імунітету", – каже Паничев.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-9

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні