Що можна їсти в Успенський піст: календар харчування по днях

0
9
Що можна їсти в Успенський піст: календар харчування по днях
Щорічно з 14 до 27 серпня віряни дотримуються Успенського посту. Це один із найбільших постів, який було встановлено церквою з нагоди свята Успіння Пресвятої Богородиці. Як і будь-який інший піст, він покликаний оновити людські душі, очистити тіло і думки від негативу. Тож, аби сконцентруватись на духовному, віряни відмовляються від багатьох спокус, до прикладу, їжі. Про це пише 24 канал.

Цьогоріч Успенський піст розпочинається 14 серпня й триватиме до 28 числа цього місяця. Саме у ці дні заведено відмовлятись від окремої їжі – яєць, м'ясних та молочних продуктів. Отже, аби дотримання посту принесло організму користь, а не шкоду, церква склала календар харчування, аби віряни отримали користь для душі та тіла.

Отже, 14 серпня (субота) – можна вживати гарячу їжу з додаванням масла чи олії: готувати супи, каші й страви з картоплі, тушковані та печені овочі, гриби, хліб. Можна пити вино.

15 серпня (неділя) – гаряча їжа з маслом, допускається трохи вина.

16 серпня (понеділок) – сухоїдіння. Можна вживати хліб, мед, горіхи, сирі фрукти й овочі, сухофрукти, пророщене зерно, компоти.

17 серпня (вівторок) радять вживати пісну гарячу їжу без масла.

18 серпня (середа) – сухоїдіння.

19 серпня (четвер) – у Преображення Господнє вживають гарячу їжу без масла чи олії. У свято раціон можна поповнити рибою і вином.

20 серпня (п'ятниця) – сухоїдіння.

21 серпня (субота) – гаряча їжа з маслом. Можна пити вино.

22 серпня (неділя) – гаряча їжа з маслом. Можна пити вино.

23 серпня (понеділок) – сухоїдіння.

24 серпня (вівторок) – гаряча їжа без масла.

25 серпня (середа) – сухоїдіння.

26 серпня (четвер) – гаряча їжа без масла.

27 серпня (п'ятниця) – сухоїдіння.

Що не радять вживати в Успенський піст

Під час цього посту вірянам радять надати перевагу овочам, горіхам, грибам, фруктам та ягодам.

Зокрема, у понеділки, середи та п'ятниці протягом цього періоду християни повинні дотримуватися сухоїдіння – дозволяються вода, хліб, сіль, фрукти та овочі в сирому вигляді, сухофрукти та горіхи.

У вівторки і четверги радять їсти гарячі страви без додавання олії й масла. У суботи і неділі віряни можуть вживати гарячу їжу з олією, а також можуть пити вино.

Окрім заборони на яйця, м'ясні і молочні продукти, під час посту треба зменшити вживання спецій, солі і смаженої їжі. Надайте перевагу тушкованим або вареним стравам.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні