Водіїв великогабаритного транспорту каратимуть ще сильніше

1
-3
Водіїв великогабаритного транспорту каратимуть ще сильніше
Президент України Володимир Зеленський підписав закон про введення штрафів за порушення габаритно-вагового контролю вантажівок. Карати порушників тепер дозволяється Укртрансбезпеці через суд, а суми стягнень становитимуть від 8,5 тис. до 51 тис. грн.

Про це повідомляє "OBOZREVATEL".

Які правила габаритно-вагового контролю (ГВК) діють в Україні, за що саме і скільки доведеться платити автомобільним перевізникам і які правила діють у світі, читайте в матеріалі .

Які встановили штрафи?

Зеленський, який доручив активно зайнятися будівництвом доріг по всій країні, підписав закон про штрафи за порушення габаритно-вагових норм вантажівок. Це потрібно для того, щоб дороги не руйнувалися раніше від належного їм терміну. А якщо стан автомобільних доріг буде на високому рівні, то це зменшить кількість ДТП, збереже здоров'я і життя громадян.

За порушення норм ГВК розмір штрафу становитиме від 8,5 тис. до 51 тис. гривень, а саме:

- перевищення на 5-10% під час перевезення неподільного вантажу без відповідного дозволу або вантажу, що ділиться, – 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8,5 тис. грн);

- перевищення на 10-20% – 1000 НМДГ (17 тис. грн);

- на 20-30% – 2000 НМДГ (34 тис. грн);

- більш ніж на 30% – 3000 НМДГ (51 тис. грн).

Крім того, за перевезення пасажирів або вантажів без необхідних документів доведеться заплатити штраф у розмірі 17 тис. грн. Якщо такі перевезення міжнародні – 34 тис. грн.

Укртрансбезпека зможе брати дані з державних електронних ресурсів і виписувати штрафи. Водій буде отримувати квитанцію так само, як зараз надходять штрафи за порушення ПДР, які фіксуються відео- та фотозйомкою.

Експерт з питань транспорту Владислав Притоманов повідомив, що високі штрафи необхідні, адже в Україні не працюють ніякі інші способи позбутися від перевантажень. Практика показує, що автомобіль можна перенавантажувати не тільки на тонну, а вдвічі або втричі за дозволену норму. Борти роблять вище, чіпляють причепи та штраф просто включають у вартість перевезення.

"Зараз на практиці виходить, що дешевше заплатити штраф і вести з перевантаженням, ніж гнати дві-три машини. Тому високі штрафи потрібні", – сказав експерт.

Правила ГВК: що відбувається в Україні

Експерти відзначають, що для ефективних перевірок вантажівок потрібна автоматизація процесу. Цього можна досягти законопроектами №3742 (підписаний президентом) і №3743 (прийнятий в першому читанні).

За даними Мінінфраструктури, саме ці документи врегулюють існуючі прогалини в законодавстві по ГВК. Вони передбачають:

- Повноваження зупиняти автоперевізників були тільки у поліції, а тепер вони надаються також інспекторам Укртрансбезопасності ;

- Пропонується автоматизувати зважування, щоб виключити людський фактор і корупцію, до яких призводить неавтоматическое зважування;

- Штраф не будуть розраховувати в ручному режимі, вводяться фіксовані суми.

"Автоматизація процесу необхідна. Потрібно додавати пункти зважування і посилювати відповідальність. Адже зараз, на жаль, можна штрафувати тільки якщо у поліції є докази. А на практиці виходить, що поки поліція доїхала, то водій вже розвантажився або дав хабар", – додав Притоманов.

У міністерстві ж обіцяють, що до кінця цього року з'явиться більше 100 WIM-комплексів для зважування. За статистикою 2021 року помітно, що динаміка фіксації порушників зростає. З початку року складено 4381 акт по Україні.

Світова практика

- У Польщі, якщо навантаження на вісь перевищує допустиму норму в 11,5 т на менш ніж 10%, то штраф становить 500 злотих (3,5 тис. Грн), якщо на 10-20%, то 2000 злотих (14,3 тис . грн).

- У Франції штрафи за перевищення в межах 20% складають 90 євро зменшений (2,9 тис. Грн), 135 євро стандартний і 375 євро збільшений. За перевищення в 20% або більше – до 1500 євро. У разі повторного порушення протягом року – 3000 євро (96,9 тис. грн).

- У Великобританії за перевищення до 10% штраф становить 100 фунтів (3,7 тис. Грн), якщо менше 15% – 200 фунтів, більше 15% – 300 фунтів (11,2 тис. Грн). Якщо ж перевищення становить 30%, то водій отримує повістку в суд.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
водій везе те, що йому сказало начальство, тому штрафувати треба фірму-перевізника, а не водія
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні