В українських паспортах планують відмінити прописку

4
-6
В українських паспортах планують відмінити прописку
Після запуску порталу "Дія" громадяни почали користуватись найнеобхіднішими документами у смартфоні, адже велику кількість послуг та документів перевели в електронну форму.

На цей раз у Мінцифрі вирішили скасувати прописку громадян у паперовому паспорті. Зареєструвати своє місце проживання українцям потрібно онлайн.

Про це повідомляє OBOZREVATEL.

Що з цим рішенням не так?

Законопроект, який запропонували Раді у Мінфіні торкається двох речей – впорядковування питання про наявність прописки у реєстрі та запровадження самої процедури зміни реєстрації місця проживання онлайн.

Проблема у тому, що при запровадженні поданого законопроекту,
якщо дані в реєстрі будуть обов'язковими для всіх громадян, то скористатися електронною послугою про зміну місця проживання зможуть тільки власники ID-карток.

Вказувати своє місце реєстрації українці повинні при отриманні більшості послуг. Люди, у яких є стара версія паспорту, тобто паперова, просто показують відповідний штамп. Громадяни з паспортами нового зразка вимушені носити з собою виписку. Для багатьох це приносить дискомфорт.

"Я змінила паспорт у 25 років, отримала ID-картку. Не звикла до її маленького розміру і кілька разів губила, але знаходила. Найбільшим мінусом була відсутність прописки. Я зіткнулася з цим під час оформлення на роботу в Києві, а по виписку довелося їхати в Миколаїв. Згаяла час, витратила гроші. Тому що коли я отримувала паспорт, то виписку не давали і не пояснювали, в яких ситуаціях вона зможе стати в пригоді.
Ще кілька разів доводилося вже бігати по неї додому, коли відмовляли в банківських послугах. А носити її з собою завжди взагалі незручно – затреться, порветься, загубиться серед паперів у сумці", – поділилась Дар'я Нефьодова.

Виписка з місцем реєстрації насправді одна з найвагоміших проблем для власників е-паспортів. Не маючи виписки більшість послуг стає недоступню.

Що хочуть змінити?

Небайдужі люди вирішили проявити ініціативу, щоб облегшити проблему українців – відмінити печатки та перестати носити папірці.

Нажаль, здійснити це в реальності буде можливо лише після того, як у реєстрі з'явиться інформація про місце реєстрації кожного громадянина.

Таку базу почали створювати в Україні лише з 1 квітня 2021 року. Тепер органи місцевого самоврядування повинні вести реєстри територіальних громад виключно в електронному режимі або за допомогою ІТ-системи Державної міграційної служби.

Перевага законопроекту в тому, що отримання практично будь-якої послуги полегшиться, адже місце реєстрації буде у автоматичному доступі онлайн.

"Після схвалення закону єдиним джерелом даних про поточну реєстрацію людини буде саме реєстр Державної міграційної служби, він створюється. До 1 квітня велика кількість міст вже експортували дані, також невеликі громади під'єдналися. Але процес усе ще триває, і ми очікуємо, що найближчим часом він повинен завершитися і всі дані будуть саме там", – сказав керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифрі Мстислав Банік.

Зрозуміло, що точні прогнози та терміни, коли нововведення вступить в дійсність – невідомі. Представники Мінфіну вважають, що інтернет мають всі, навіть у селах, а значить, буде і доступ до реєстру, тому про технічні ризики також не переймаються.

"Все має бути гаразд. Зараз іде збір попередніх заявок на субвенцію, на під'єднання об'єктів соціальної інфраструктури в селах до фіксованого широкосмугового інтернету. Цьогоріч 3000 населених пунктів отримають оптичний інтернет уперше. А до 2024-го, за планом Мінцифри, швидкісним інтернетом зможуть користуватися 95% населення. Тому ми не бачимо проблеми й очікуємо, що у віддалених селах не буде труднощів із завантаженням даних", – додав Банік.

Проте розробники "Дії" запевняли і про успішне використання електронного посвідчення водія та паспорта, але на практиці з цим була ціла низка проблем. У віддалених селах через поганий зв'язок завантажити документи важко, відповідно, виникали незручності і з відображенням фото. Технікою для перевірки документів у застосунку володіють далеко не всі структури.

Хто зможе змінити реєстрацію онлайн

Після старту роботи реєстру, стане доступна послуга зміни реєстрації місця проживання онлайн. Зрозуміло, що скористатися нею зможуть лише власники ID-карток, інші ж користуватимуться старим методом. У Мінцифри 17 травня обіцяють надати перелік міст, які будуть готові запускати і тестувати цю послугу.

"Уже коли є дані, які відображаються в реєстрі, можна говорити про зміну реєстрації онлайн. Вона буде доступна як на порталі "Дія", так і в мобільному застосунку. Ця послуга проста, вона передбачає автоматичну перевірку на підтвердження права власності на житло.

Тобто не треба завантажувати ніякі документи. Потрібні дані власника, або якщо ти сам є власником, то реєстр підтягне інформацію. Цю послугу ми запускаємо в травні, й вона почне працювати поступово", – додав Банік.

Зараз говорити про повний перехід на онлайн-прописку рано, адже тестувати реєстр і послугу можна буде після остаточного запуску. Тільки коли організатори запевняться у міцності, українці зможуть закинути виписки далеко на полицю. А якщо труднощі виникнуть зі зміною місця проживання онлайн, то, на щастя, законопроєкт не скасовує можливість фізичного оформлення – на допомогу прийде старий добрий ЦНАП.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"суперновина"... А те що прописка в Україні давно скасована популістам не відомо? (років з 20!)
В паспорті вказано виключно місце регістрації, а в якому воно вигляді (електронне чи штамп) - більшості "по цимбалах"
Відповісти
Хай краще мішкА федороВ навчить свою свиту, хоча б раз у тиждень підіймати "трубу", на єдиному загальнодоступному номері свого міністерства
Відповісти
Магнітна буря на сонці і вся віртуальна "цифрова держава" накриється мідним тазом.
Відповісти
Прописку можна відмінити, а ось графу національність є сенс відновити !
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні