--> В Україні 1 травня зміняться тарифи на світло та газ: | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

В Україні 1 травня зміняться тарифи на світло та газ:

1
-11
Уже в травні в Україні очікують низку змін, які давно обговорюють.

Інформує ТСН.

Ціни на газ
Від 1 травня в Україні почне діяти "річний продукт" -  фіксована ціна на газ на наступні 12 місяців. Як зазначив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, головне завдання для уряду зараз – це встановити зрозумілі, прозорі та справедливі правила на цьому ринку:

"Компанії не зможуть підвищувати ціну. Проте встановлені правила дозволяють газопостачальникам знижувати ціни в межах річного продукту. Тобто, влітку, коли ціна на газ на європейських хабах традиційно почне знижуватися, в українських компаній з'явиться більше можливостей для зниження ціни. Від 1 травня державна компанія НАК "Нафтогаз України" пропонує за річним тарифним планом газ ціною 7,96 грн/куб.м з ПДВ, без вартості розподілу", - написав очільник уряду. 

Річний продукт – це ринковий інструмент та європейська практика, яка дозволяє захистити споживачів від коливань ціни на газ та одночасно дає змогу зберегти всі переваги відкритого ринку газу. Важливо, що українці й надалі можуть обирати та змінювати постачальника за критеріями ціни та якості послуг.

Тариф на світло
Кабмін України подовжив дію ПСО до 30 червня 2021 року. Це означає, що ціна на електроенергію для українців залишається 1 грн 68 копійок за кВт/год.

Нові правила дозволяють «Енергоатому» та «Укргідроенерго» продавати електроенергію напряму постачальникам універсальних послуг за двосторонніми договорами, без посередника у вигляді ДП «Гарантований покупець».

Реєстрація ФОП на порталі «Дія» без участі держреєстратора

Уряд запровадив експериментальний проєкт, який дасть змогу отримувати реєстраційні послуги зі створення ФОП без участі державного реєстратора.

Тепер онлайн-послуга буде доступною без участі людей.

Реєстрація займатиме всього 10-15 хв. Буде усунено суб’єктивний фактор під час державної реєстрації, у тому числі – помилки реєстратора. Як наслідок, зменшиться кількість необґрунтованих відмов у державній реєстрації. Зникнуть корупційні складники. Послуга буде доступною після презентації на Diia Summit, який відбудеться у травні. Також у планах зробити всі послуги для ФОП повністю автоматичними.

Українці зможуть змінити прописку онлайн

Українці зможуть змінити місце реєстрації за допомогою порталу «Дія» вже від 17 травня. Кожен третій українець проживає не за місцем своєї реєстраці. Крім того, мільйон українців взагалі ніде не прописані.

Зареєструватися онлайн можна у власному або в орендованому помешканні. Крім того, молодь, яка змінює реєстрацію, вже не повинна йти до військкоматів. Вони будуть автоматично отримувати інформацію про зміну місця реєстрації громадянина.

«Якщо я хочу прописатися в іншої людини, то цій людині приходить сповіщення, що у неї хтось хоче прописатися. Ви зможете ввести адресу – і власник квартири просто підтвердить це електронним підписом на порталі «Дія», – повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Субвенція для покращення доступу до інтернету в сільській місцевості

Уряд затвердив порядок та умови надання такої субвенції місцевим бюджетам. На сьогодні більш ніж 15 тисяч населених пунктів залишаються без можливості підключитися до фіксованого широкосмугового доступу до Інтернету:

«Ми надаємо місцевій владі ресурс для того, щоб виправити цю ситуацію. Адже доступ до якісного Інтернету = доступ до якісних електронних послуг», – зазначив очільник уряду Денис Шмигаль.

Загалом на відповідну програму передбачено пів мільярда гривень.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-11

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Спочатку підняли ціну, а тепер розповідають які вони хороші-ціну зафіксували.
До яких пір буде оте беспардонне підняття тарифів? Вже наші тарифи наздоганяють Европейські! Може вже досить випробувати терпіння громадян!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні