У COVID-фонді знайшли порушень на 400 млн гривень

1
5
У COVID-фонді знайшли порушень на 400 млн гривень
Державна аудиторська служба України за підсумками перевірки використання коштів Спеціального фонду для боротьби з коронавірусом у 2020 році виявила фінансові порушення на суму 406,8 млн гривень. Втрати фінансових і матеріальних ресурсів становлять 114,4 млн гривень. Про це сказано у відповіді Держаудитслужби на інформаційний запит LB.ua, повідомляється у п'ятницю, 23 квітня.

Зазначено, що служба виявила проблемні питання та недоліки у використанні коштів фонду, які вплинули на ефективність та результативність використання 25 млрд 624,8 млн гривень.

Аудит використання коштів COVID-фонду, згідно з меморандумом України і МВФ, потрібно було провести до кінця березня 2021 року. Під час аудиту перевірили використання коштів фонду в розмірі 44 млрд 494,2 млн грн - 66,9% від загальної суми використаних коштів (66 млрд 525,3 млн грн).

Загальний же обсяг спецфонду станом на 31 грудня 2020 року становив 80 млрд 913,8 млн грн, а виділено з нього після відповідних постанов Кабміну було 78 млрд 427,7 млн ​​грн. Загалом Держаудитслужба та її територіальні органи провели 962 заходи державного контролю, з яких чотири державних фінансових аудити, 280 ревізій, 457 перевірок закупівель та 221 моніторинг процедур закупівель.

Встановлено, що 830 процедур закупівель проведено із процедурними порушеннями, у 182 випадках такі порушення вплинули на результати закупівель на загальну суму 31 млрд 846,4 млн грн. А саме: замовники не відхилили учасників торгів, пропозиції яких не відповідали вимогам тендерної документації, як наслідок, неправомірно вибрали таких учасників переможцями торгів.

Заходи держфінконтролю також виявили факти невиконання замовниками вимог пункту 4 порядку №225 (зокрема, не були дотримані принципи максимальної економічності й ефективності використання коштів), через що неефективно використано кошти фонду на суму 273,5 млн грн.

Крім цього, деякі замовники не врахували, що операції із придбання окремих товарів, робіт і послуг за рахунок коштів Фонду звільняються від сплати ПДВ, через що переплата становила 1,2 млн грн.

Встановлено випадки неякісного виконання підрядниками умов укладених договорів. Зокрема, була завищена вартість виконаних ремонтно-будівельних робіт, що призвело до втрат фінансових ресурсів на 78,9 млн грн. Крім цього, документально не підтверджено дотримання виконавцем робіт (постачальником товарів/послуг) термінів виконання 26 договорів і не дотримані гарантії переможцями за п'яти договорами.

За результатами проведених заходів Держаудитслужба встановила, що загалом у замовників функціонує система планування закупівель і ведеться документація відповідно до вимог законодавства, але не на достатньому рівні.

"Зокрема, замовники допускають порушення під час планування закупівель, визначення їх потреби в закупівлі та складання тендерних документацій. Як наслідок, це призводить до неефективного використання коштів із Фонду COVID-19. За результатами дослідження питань планування закупівель виявлено, що замовники уклали 130 договорів (6% перевірених) на загальну суму 137,3 млн грн за відсутності документів щодо обґрунтування визначення потреби закупівлі", - зазначає Держаудитслужба.

Загалом відзначається, що замовники здатні ефективно здійснювати закупівлі, але в окремих випадках не було проведено належне порівняння цін на ринку під час вибору контрагентів. У результаті цього були неефективно використані кошти на придбання товарів, робіт і послуг на суму 273,5 млн грн.

У процесі перевірки виконання 2078 договорів було встановлено, що замовники за 24 договорами (1,2% від перевірених), укладеним на загальну суму 87,6 млн грн, документально не підтвердили якість поставлених товарів і виконаних робіт відповідно до цих умов договорів.

За результатами проведених перевірок були ініційовані заходи щодо притягнення до адміністративної відповідальності 95 посадових осіб, які допустили порушення.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну не дарма ж влаштували "велике крадівництво"
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні