--> Що таке велошерінг і як це може працювати у Луцьку | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Що таке велошерінг і як це може працювати у Луцьку

0
3
Що таке велошерінг і як це може працювати у Луцьку
Нещодавно журналісти ІА "Конкурент" питали лучани, як вони оцінюють стан велоінфраструктури в місті. У соцмережах було багато коментарів, що в Луцьку треба розвивати велосипедний рух та велопрокат.

Голова факції Громадянського Руху "СВІДОМІ" Тарас Шкітер розповів на свої сторінці у фейсбуці про це детальніше.



Що таке велошерінг і як це працює?

Велошерінг – це можливість орендувати велосипед на деякий час за певну суму та використовувати в межах міської мережі велостоянок. Він відрізняється від звичайного прокату тим, що зазвичай використовується для коротких спонтанних поїздок в межах міста, які часто поєднуються з іншими видами транспорту.

Трошки історії Google каже, що перша спроба юзати велошерінг у великих містах була в Амстердамі в 1965 році. Тоді активні мешканці пофарбували велосипеди у білий колір та залишали їх у будь-яких місцях столиці для безкоштовного користування всіма охочими. Цю акцію назвали White Bicycle Plan. У 90-х до ідеї велошерінгу повернулися, але вже за грошову заставу, яку можна було забрати при поверненні неушкодженого транспортного засобу. Окрім того, велосипеди стояли вже у визначених місцях із механічними замками. І так воно пішло-поїхало.

З чого складається система велошерінгу?

Велосипед.
Велопарковка.
Термінал / мобільний додаток для оплати.
Комп’ютер, закріплений на велосипеді із GPS для відстеження місцезнаходження велосипеда.
Як це працює?

Спершу потрібно зареєструватися в системі за допомогою сайта, додатка чи телефонного дзвінка. Зробити собі користувацький акаунт, до якого прив’язати платіжну банківську картку. Оплатити. Потім можна орендувати велосипед, сканувавши QR-код. Після поїздки треба повернути велосипед на офіційну станцію-велопарковку. Таких по місту, де запроваджений велошерінг, зазвичай вдосталь.

Для кого це?

Брати на прокат двоколісні може будь-хто: немає значення, чи це мешканець міста чи його гість. Це швидко, зручно і суперекологічно. А зараз це ще й можливість уникати зайвих контактів з людьми в маршрутках чи тролейбусах. І на велосипеді можна їздити без маски.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні