ДПА у школах скасують назавжди?

0
-5
ДПА у школах скасують назавжди?
Освітній омбудсман Сергій Горбачов вважає вимушеним кроком скасування державної підсумкової атестації для випускників цього року, однак виступає проти такої тенденції у майбутньому.

Пише Суспільне.

"Я вважаю це вимушеним кроком, щоб зменшити певні ризики для учасників освітнього процесу саме під час пандемії. Хоча, на мою думку, це не дуже правильний крок для якості освіти. Ми повинні після кожного рівня освіти чітко знати, чому саме навчилися наші діти та що нам потрібно змінити в освітній системі, змісті освіти, методиках для того, аби діти отримували якіснішу освіту", — заявив він.

На його думку, не можна щось виправляти, якщо не розуміємо, з чим маємо справу, й от ДПА якраз і має показати результати за певний період шкільного навчання.

На думку Горбачова, загалом державна підсумкова атестація після початкової школи має бути обов'язково, бо ДПА у 4 класі має показати, чому навчилися діти за час навчання у початковій школі, для того, щоб розуміти, що робити далі і які потрібні зміни.

"Тут нема питання щодо якось “відбору до 5 класу”: йдеться про те, щоб часа школа мала об’єктивне оцінювання власної роботи. Питання лише в тому, як саме її проводити. Бо коли ДПА проводить сама школа, результати можуть бути необ’єктивними, оскільки дуже важко самому оцінити об’єктивно свою ж власну роботу: оцінювання має бути зовнішнім", — сказав омбудсман.

Горбачов пропонує проводити ДТП для усіх школярів так, як це робиться для 11 класів — у форматі зовнішнього незалежного оцінювання, щоб усунути суб'єктивність оцінювання і можливі корупційні ризики.

"Тобто ми бачимо, що ЗНО після 11 класу практично повністю викорінило корупцію під час вступу до університетів, які були до запровадження ЗНО в 11 класі, коли відбувався не конкурс оцінювання знань дітей, а гаманців. Тому, якщо ми хочемо запроваджувати нормальну профільну школу, — потрібен певний відбір до ліцею (як у світі)", — зазначив він.

Він підкреслив, що для того, щоб підготувати нормальну процедуру зовнішнього незалежного оцінювання для дев’ятикласників, потрібно щонайменше 3 роки, а розпочинати треба вже зараз.

Проблема дистанційної освіти
За словами Горбачова, нині загострилася проблема зниження якості освіти під час дистанційного навчання.

"Це цілком природно, бо ми працюємо в абсолютно нових умовах. Але треба розуміти, де саме є прогалини у знаннях та навичках учнів, рівень освітнього розриву, які є освітні втрати", — сказав омбудсман.

На його думку, вимірявши рівень знань учнів за період дистанційного навчання, буде зрозуміємо, як діяти, щоб надолужити освітні втрати. Наразі ж в Україні немає актуального розуміння дійсного рівня знань і компетентностей дітей, але ж можливість це робити, адже є Український центр оцінювання якості освіти, який має відповідний досвід і можливість проводити такі дослідження.

"Але для цього потрібно фінансування цих надважливих задач вітчизняної освіти", — підкреслив Горбачов.

Для порівняння, омбудсман розповів, що за кордоном у Німеччині дпти на початку навчання мають рівні можливості, але потім, на кожному рівні освіти, відбувається певний розподіл за напрямками зацікавленостей, рівнем освітніх здобутків та мотивації до навчання. Водночас у Фінляндії можливість навчатися у гімназії (вища ланка загальної середньої освіти) мають не всі учні, а ті, які пройшли досить суворі випробування з оцінки знань і мають відповідні результати.

Що сталося
Верховна рада проголосувала за основу та в цілому законопроєкт, який дозволить випускникам шкіл обирати вид оцінювання їхніх результатів навчання. Законопроєкт звільняє учнів, які завершують здобуття загальної середньої освіти у цьому році, від державної підсумкової атестації та надає право випускникам шкіл вибирати вид оцінювання їхніх результатів навчання:

шляхом річного оцінювання,

державної підсумкової атестації;

державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

"Йдемо по моделі минулого року: якщо випускника задовольняють річні оцінки, він може не проходити ДПА. Якщо ні або якщо випускник планує вступати до університету – проходить ДПА, зокрема у формі ЗНО" – зазначив голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

Від обов'язкового ДПА у формі ЗНО будуть звільнені випускники, які не планують вступати до університетів.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні