Що буде з цінами на олію в Україні

0
-6
Що буде з цінами на олію в Україні
Мінекономіки і виробники соняшникової олії підписали меморандум про обмеження експорту в 2020/2021 маркетинговому році.

Інформує НВ.

З боку держави меморандум підписав міністр розвитку економіки Ігор Петрашко, з боку виробників — асоціація Укроліяпром. Граничні обсяги експорту соняшникової олії на 2020/2021 маркетинговий рік (вересень-серпень) узгоджені на рівні 5,38 млн т (за раніше очікуваного експорту в 5,52 млн т). Метою обмежень названа стабілізація ринку, повідомили в Мінекономіки.

«Ми вийшли на консенсусне рішення, яке задовольняє всі сторони. Певний оптимальний обсяг експорту олії, з одного боку, заспокоїть внутрішній ринок і наших споживачів. З іншого боку, узгоджений граничний обсяг жодним чином не вплине на наші міжнародні зобов’язання, і ми збережемо статус лідера на світовому ринку експортерів такої продукції», — заявив Петрашко.

У Мінекономіки уточнили, що за даними Державної митної служби за сім місяців нинішнього МР на зовнішні ринки поставлено 3,52 млн т соняшникової олії, за очікуваного його експорту до підписання меморандуму на рівні 5,52 млн т. Виробництво соняшникової олії в 2020/2021 МР передбачається на рівні 5,92 млн т, за внутрішнього споживання в 0,4 млн т. Таким чином, прогнозований обсяг експорту соняшникової олії перевищує узгоджений у меморандумі на 0,14 млн т.

«Підписання меморандуму зніме напругу, що виникла на внутрішньому ринку, а також стане важливим сигналом для міжнародних партнерів України», — зазначив гендиректор асоціації Укроліяпром Степан Капшук.

Відзначимо, що протягом березня ціни на соняшникову олію в Україні значно зросли, місцями — до +60%. Якщо наприкінці лютого літр олії в залежності від виробника коштував від 34 до 49 грн, то до початку квітня ціни досягали 60 грн/л.

Раніше проти введення квот на експорт соняшникової олії і шроту виступив ряд українських профільних асоціацій та громадських об'єднань, в тому числі Європейська Бізнес Асоціація, яка зазначила, що введення квот може мати негативні наслідки як для аграрної галузі, так і для іміджу країни на міжнародній арені.

Також повідомлялося, що зростанням цін на соняшникову олію зацікавився Антимонопольний комітет.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні