--> Люди не розуміють, що тепер вони власники: у Луцьку прозвітували управителі міських будинків (фото) | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Люди не розуміють, що тепер вони власники: у Луцьку прозвітували управителі міських будинків (фото)

1
-5
Люди не розуміють, що тепер вони власники: у Луцьку прозвітували управителі міських будинків (фото)
Під час дня депутата у департаменті ЖКГ у Луцьку прозвітували про перший рік роботи керівники управлінських компаній у місті. Ідеться про колишні житлово-комунальні підприємства, які раніше надавали послуги з утримання будинків, а сьогодні будинками керують.

Повідомляє Конкурент.

Про особливості своєї роботи, доходи і витрати, проблеми та труднощі говорили під час зустрічі, ініційованої фракцією Громадянського Руху "СВІДОМІ" у Луцькій міській раді.

Найперше керівники ЖКП прозвітували про свою діяльність. Згодом відбулася розмова у форматі "питання – відповідь". Депутати запитували про те, на що найчастіше скаржаться мешканці: неякісні послуги, невчасна робота, списання грошей на те, що комунальники так і не зробили.

Серед проблем, які відзначили керівники управлінських компаній, були високі податки, які необхідно заплатити місту, великий обсяг роботи та "старіння" кадрів. Молодь, за словами директора ЖКП №3 Руслана Юлдашева, не хоче працювати у цій сфері. Говорили, зокрема, і про невідповідність тарифу реальним витратам, які робить підприємство. Зокрема, від 40% до майже 70% грошей іде на зарплатню найманим працівникам.



Депутат міськради Роман Бондарук запропонував направити великі податки, які підприємства сплачують у бюджет міста, одразу ж на потреби будинків.

Ініціатор зустрічі, депутат Михайло Наход наголосив, що і мешканці повинні відчути свою відповідальність за тепер вже спільне майно.

"Це дуже добре, що відреагували на наш депутатський запит і провели цей публічний звіт в рамках дня депутата. Ми послухали керівників усіх управлінських компаній, які керують багатоквартирними будинками, чітко побачили, хто як працює, як надає послуги, і які їх фінансові результати. В управлінських компаній безліч проблем. Основна, на мою думку, – це проблема комунікації з мешканцями. Це проблема не стільки самих компаній і ЖКП, як мешканців. Люди ще не усвідомили, що вони тепер співвласники свого житла, і вони за свій кошт наймають цю управлінську компанію. Ось це нерозуміння і є причиною проблем.

Безумовно, до комунальників є безліч претензій. Часом вони надають неякісні послуги, часом просто не можуть надати якісні послуги в силу тих чи інших обставин. Але важливо людям говорити, що у них є вибір. Вони можуть змінити управлінську компанію, або створити ОСББ і управляти будинком самотужки", – зауважив народний обранець.



Заступниця начальника департаменту ЖКГ Луцькради Надія Коленда відзначила, що головна мета тих змін, які продовжують відбуватися у сфері обслуговування житла – наростити якість надання послуг.

"Саме головне тут – зберегти житловий фонд і надати послугу краще, ніж вона надавалася. Більше немає послуги "утримання будинку" – є послуга "управління будинком". Вона розширена, щоб управителі могли не тільки поточні роботи виконувати, але і капітальні, замовляти документацію. У перший рік роботи наші управителі ще не сильно усвідомили ці можливості. А управитель сьогодні повинен організовувати весь процес", – наголосила чиновниця.

За її словами, у Луцьку ще не створено достатньо управлінських компаній. Однак, у майбутньому, якщо у цій сфері буде добра конкуренція, є сенс говорити про можливі покращення.

Депутатка Алла Надточій, у свою чергу, вказала на суттєві недоліки роботи управителів. На прикладі свого будинку вона розповіла про бездіяльність управлінців і небажання відповідати на звернення мешканців. Депутатка вважає, що така робота є неприпустимою, і закликає лучан скаржитися, коли послуги їм надають неякісно.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А ще оті "ЖЕКи" вставляють палки в колеса при створенні "осбб", і ніякої управи на них немає!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні