У Волинській обласній психлікарні більше не лікуватимуть хворих на туберкульоз

0
-5
У Волинській обласній психлікарні більше не лікуватимуть хворих на туберкульоз
Т.в.о. директора комунального підприємства «Волинська обласна психіатрична лікарня м. Луцька» Волинської обласної ради Людмила Юрко повідомила, що є декілька вагомих причин щодо закриття психотуберкульозного відділення № 13, що розраховане на 20 ліжкомісць.

Про це стало відомо на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства, йдеться на веб-сайті Волинської облради.

“Це відділення розташоване поза межами Олицького замку у відокремленому приміщенні площею 340 м квадратних. Будівля була зведена ще у 1937 році. Наразі воно визнане аварійним. Крім того, згідно рішення суду, ми зобов’язані повністю зупинити його експлуатацію до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки,” – зазначила керівниця.

Вона розповіла, що зараз у цьому відділенні перебуває 15 осіб, п’ятеро із них наразі отримують протитуберкульозну терапію, а ще 10 чоловік, які раніше перехворіли туберкульозом, зараз втратили будь-які соціальні зв’язки, а відтак їм нікуди йти. За словами Людмили Юрко, семеро із них днями будуть переведені у будинок-інтернат для психічнохворих осіб.

“Ще на початку року ми планували утримувати це відділення. Втім, остаточно переконались у необхідності його закриття у зв’язку із новаціями НСЗУ. Відповідно до нових вимог наша лікарня не зможе укласти договір на лікування туберкульозу, у зв’язку з тим що у 2021 році НСЗУ контрактуватиме лише один протитуберкульозний заклад на одній адміністративно-територіальній одиниці. Звісно, це буде обласний фтизіопульмонологічний центр. Тому, 26 лютого ми оголосили про скорочення штату, а 26 травня наше психотуберкульозне відділення припинить свою роботу”,– сказала вона.

Людмила Юрко клопочеться про необхідність створення належних умов для своїх підопічних на базі КП “Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр”. Мовляв, психічно хворі люди перебувають у групі ризику і досить часто хворіють на туберкульоз, а отже потреба надання їм медичної допомоги буде завжди.

Т.в.о. генерального директора КП ” Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр” Іван Нискогуз своєю чергою запевнив, що його заклад готовий прийняти усіх пацієнтів, яким показана госпіталізація.

“За моєю інформацією, із тих хворих, які наразі перебувають у психотуберкульозному відділенні психлікарні, жоден не підлягає госпіталізації в наш центр. Усі вони мають бути переведені у заклади соціального спрямування, або ж у соматичне відділення тієї ж психіатричної лікарні. Середній термін стаціонарного лікування у нашому закладі – 32 дні до знебацилення. По тому пацієнт має бути переведений на амбулаторне лікування “, – зауважив він.

У результаті розгляду цього питання депутати рекомендували Івану Нискогузу спільно із управлінням охорони здоров’я ОДА вжити невідкладних організаційно-практичних заходів щодо лікування психотуберкульозних хворих на базі КП “Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр”.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні