Перехід на літній час 2021: коли в Україні переводять годинники

0
3
Перехід на літній час 2021: коли в Україні переводять годинники
В ніч із суботи на неділю 28 березня українці переведуть стрілки на годину вперед, так як Верховна Рада не проголосувала за скасування процедури.

Україна поки не відмовилася від переходу на літній час, який традиційно відбувається в останню неділю березня.

Це питання регламентоване постановою Кабміну від 13 травня 1996 року №509 Про порядок обчислення часу на території України.

Коли в Україні переводять годинники

У 2021 році українці переведуть стрілки на годину вперед в ніч з 27 на 28 березня о 3:00.

Відзначимо, що на засіданні 3 березня Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект, який скасовує перехід на літній і зимовий час у країні. Однак після голосування 19 березня документ відправили на доопрацювання.

Навіщо щорічно переводять час

Сезонне переведення годинників обґрунтовують необхідністю подовження світлового дня для економії електроенергії і ресурсів.

У той же час, тема переходу на зимовий і літній час є причиною численних суперечок. Багато країн вже відмовилися від цієї практики.

Історія

Першою країною в Європі, яка використала ідею літнього часу з метою збереження вугілля під час війни, стала Німеччина в 1916 році і її союзники в Першій світовій війні.

Велика Британія, більшість її союзників і безліч європейських нейтральних країн незабаром наслідували цей приклад.

В екваторіальних країнах через несуттєву різницю тривалості світлового дня літній час не вводився.

Вплив переведення стрілок на здоров'я людини

У вчених немає єдиної думки з приводу впливу сезонного переведення часу на здоров'я людей.

Частина з них негативно оцінює зміну звичного режиму, особливо в осіб з нестійкою психікою і ослабленим здоров'ям.

Порушення природних біоритмів може призвести до дисхронозу - синдрому, коли людина не може звикнути до часу, в результаті, вдень вона хоче спати, а вночі не може заснути.

Перехід на літній час, коли сон раптово зменшується на годину, також може призвести до загострення хронічних захворювань, збою гормональних процесів та ожиріння.

При цьому багато експертів вважають переведення стрілок безпечним для здоров'я. Так, збільшення світлового дня допомагає боротися із сезонною депресією, синдром хронічної втоми, апатією, тривожними станами.

На їхню думку, щоб адаптуватися організму, потрібна всього лише доба, тільки в рідкісних ситуаціях перехід на літній час займає у людини тиждень для відновлення добового ритму.

Як полегшити перехід на літній час

Фахівці радять самостійно готувати організм до майбутнього переходу. Існує методика, згідно з якою потрібно завчасно почати вставати на 15-20 хвилин раніше, що, в результаті, допоможе швидко адаптуватися до змін.

Також рекомендується в період переведення часу здійснювати 40-хвилинні прогулянки за кілька годин до сну, відмовитися від використання гаджетів перед сном, пити увечері трав'яні чаї.
Важливо виключити вживання алкоголю і шкідливу їжу, пити багато рідини і добре висипатися. Дорослій людині для повноцінного відпочинку потрібно не менше як 7-9 годин сну, дітям - 9-10 годин.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні