Чому пенсіонери з сіл не можуть їздити безкоштовно у громадському транспорті Луцька?

0
2
Чому пенсіонери з сіл не можуть їздити безкоштовно у громадському транспорті Луцька?
Пільговики, серед яких і пенсіонери, у громадському транспорті Луцька можуть їздити безплатно, лише якщо їх громади придбають для них пільгові електронні квитки, - розповів Суспільному начальник управління транспорту та зв’язку Луцької міськради Володимир Степанов.

Пише Волинь пост.

На одній із зупинок громадського транспорту Суспільне зустріло пенсіонерку Софію Шпигун. До Луцька жінка приїхала з Боратинської громади. Живе у селі Гірка Полонка. Донедавна, каже, у тролейбусах їздила безплатно, а нині змушена платити за проїзд. Чому втратила пільговий проїзд, каже, не знає.

Пенсіонерка розповідає: відколи у Луцьку ввели електронний квиток у грудні 2019-го року, їздить обласним центром з проблемами.

"Сказали, що ідіть у сільську раду, хай перерахують гроші, тоді будете їздити. Ми їздили з пенсійними, а тепер хоч вертольотом літай", – каже жінка.

Як отримати пільговий електронний квиток для тих, хто не зареєстрований у Луцькій громаді, раніше повідомляли в міській раді. Досі жодна територіальна громада не зверталася до влади міста, щоб вирішити питання пільгового перевезення у громадському транспорті, каже Володимир Степанов. Громади не сплачують кошти в бюджет міста, тому КП "Луцьке підприємство електротранспорту" не може безплатно перевозити пенсіонерів із сіл.

Суспільне звернулося у декілька громад поблизу обласного центру. Зі слів голови Боратинської громади Сергія Яручика, питання ще вивчають. У січні до цієї громади приєдналися нові села – дев'ять сільських рад.

У Підгайцівській громаді, яка межує з Луцьком, начальниця відділу соцзахисту Катерина Голубович каже: раніше питанням проїзду пільговиків у селах займалася райдержадміністрація. Нині беруть ці функції на себе і до кінця березня визначать, як забезпечити пільговий проїзд.

Будь-який пенсіонер в Україні має право на безплатний проїзд у громадському транспорті, якщо має при собі відповідний документ, зазначив юрист Олег Огородник. Говорить: за постановою Кабміну в містах з електронною системою обліку оплати квиток має надаватися безплатно.

"Якщо безплатний квиток цей електронний їм не видають, то це уже питання не правове, а політичне, на мій погляд", – говорить Олег Огородник.

Зі слів юриста, висадити пенсіонера незаконно, адже таким чином будуть порушені його права. Каже: у будь-якому випадку для пенсіонерів вартість проїзду вартує нуль гривень.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні