--> В Україні прискорилось зростання цін: що дорожчає найшвидше | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

В Україні прискорилось зростання цін: що дорожчає найшвидше

0
1
В Україні прискорилось зростання цін: що дорожчає найшвидше
У лютому в Україні прискорилась споживча інфляція. Нацбанк пояснив стрімке зростання вартості продуктів.

Споживча інфляція прискорилася до 7,5% в річному вимірі. У січні цей показник знаходився на рівні 6,1%. В результаті зростання цін перевищило і прогнозну траєкторію Нацбанку, і його цільовий діапазон (5% ± 1 в.п.), пише прес-служба НБУ.

Зростання цін на сирі продукти харчування прискорилося до 9,7% в річному вимірі, на оброблені продтовари – до 7,2%.

Істотно подорожчали м'ясо, молоко і яйця. Цьому сприяло скорочення виробництва та здорожчання кормів через поганий врожай 2020 року. Разом з цими продуктами дорожчає вершкове масло, ковбаси та сири.

Цукор і борошно також додали в ціні. Причина - поганий врожай цукрових буряків і пшениці. Через неврожай подорожчала соняшникова олія і продукти її переробки – майонез, маргарин, спреди. Хліб і випічка дорожчає через те, що зростають ціни на її інгредієнти. Алкоголь продовжив дорожчати через підвищення мінімальних цін на ігристі вина.

Яблука дорожчають через скорочення запасів, банани – через низький врожай у головних країнах-виробниках. За прогнозами експертів, в травні яблука подорожчають до 75 грн. Овочі борщового набору, тепличні огірки та помідори, навпаки почали дешевшати.

Темпи з подорожчання непродовольчих товарів залишилися на рівні попереднього місяця – 2,6% в річному розрізі. Подорожчали ліки, автомобілі, побутова техніка, меблі, ювелірні вироби. Водночас товари для особистого догляду, засоби для чищення, іграшки, одяг і взуття подешевшали.

Ціни на бензин знову швидко ростуть – плюс 4,4% за лютий після мінус 4,7% в січні. Причиною став високий попит з боку населення при тому, що нафта в світі стає дорожчою.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні