Світом шириться дикий поліовірус: яку хворобу він спричиняє і в чому ризик для України

1
0
Світом шириться дикий поліовірус: яку хворобу він спричиняє і в чому ризик для України
Світом шириться дикий поліовірус. Оперативний центр із реагування на надзвичайні ситуації Центру громадського здоров’я попереджає про
високі ризики поширення поліомієліту в Україні.

Про це у п'ятницю, 5 березня, повідомляє пресслужба ЦГЗ МОЗ України.

За інформацією відомства, це зумовлено появою у світі випадків захворювання на поліомієліт, спричинених дикими поліовірусами та дериватами вакцинних штамів поліовірусів, а також недостатнім (83%) рівнем охоплення вакцинацією від поліомієліту в Україні.

"Ідеться про випадки міжнародного поширення дикого поліовірусу (WPV1) з Пакистану в Афганістан. Крім того, з ВООЗ надходить інформація про циркуляцію дериватів вакцинного поліовірусу типу 2 (cVDPV2) і дикого поліовірусу (WPV1) після обстеження випадків гострого в’ялого паралічу та зразків довкілля у світі", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, додаткові ризики створює підвищена вразливість в інших країнах, де на рутинну імунізацію та профілактику поліомієліту негативно впливає пандемія COVID-19.

Єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту та ускладненням, які він спричиняє, – це вакцинація. Шістьох доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя.

У ЦГЗ запевняють, що в Україні є ефективні вакцини в достатній кількості, закуплені за кошти державного бюджету. Проте, за 2020 рік лише 83% дітей першого року життя, які потребують обов’язкових щеплень, отримали всі 3 дози вакцини для профілактики поліомієліту. Такий же показник серед дітей віком до 18 місяців. Серед дітей 6 років охоплення становило 81,7%, майже так само — 81,8% дітей — було вакциновано й у віковій групі 14 років.

"Як зазначають у ВООЗ, розповсюдження вірусу припиниться, якщо в країні буде вакциновано понад 95% людей. Відповідно, якщо в країні рівень охоплення щепленнями буде недостатнім, це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання", - повідомляють у ЦГЗ.

Як можна захворіти
Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина й дорослий.

Найбільш сприйнятливі до вірусу — діти віком до п’яти років. Тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя.

Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

Які наслідки хвороби
Хвороба уражає центральну нервову систему та може спричинити параліч.

Близько 5% хворих помирають. Переважно — через порушення дихання під час паралічу дихальної мускулатури.

Після одужання від поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється.

В одного із 200 хворих розвиваються деформації хребта й кінцівок, що стають причиною інвалідності.

Інші небезпечні ускладнення поліомієліту: пневмонія, міокардит, важкі шлунково-кишкові розлади із кровотечею, виразками, кишковою непрохідністю.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А що є ще "свійський поліовірус"?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні