Скандал: депутата вигнали із зали парламенту за відмову носити краватку. ФОТО

0
3
Скандал: депутата вигнали із зали парламенту за відмову носити краватку. ФОТО
Равірі Вайтіті заявив, що примус до західного дрескоду - це порушення його прав і придушення культури корінних народів

У новозеландському парламенті стався скандал. Лідера маорі вигнали із залу парламенту за відмову надіти "колоніальну петлю", так Равірі Вайтіті назвав краватку. Про це пишуть novosti-n.



Замість краватки Равірі надів таонга, кулон із зеленого каменю, традиційна прикраса маорі, однак це виявилося проблемою. Спікер Тревор Маллард двічі перешкоджав Равірі Вайтіті ставити питання в залі для обговорення, наполягаючи на тому, що депутати можуть брати участь в обговоренні тільки в тому випадку, якщо вони носять краватку.

Коли Вайтіті продовжив своє питання після того, як його зупинили вдруге, Маллард наказав йому вийти.

"Справа в культурній самобутності, приятелю", - сказав Вайтіті, виходячи із залу. Також він заявив, що примус до західного дрескоду - порушення його прав і спробою придушити культуру корінних народів.

Цей інцидент поклав початок дебатів про колоніалізм у Новій Зеландії і викликав обурення в усьому світі.

Вайтіті, розмовляючи з журналістами, зазначив, що не здивований подібним ставленням, тому як з подібним приниженням маорі (корінний народ Нової Зеландії) стикаються протягом століть.



"З маорі не поводяться як з рівними в їх власній країні, і корінні народи в усьому світі відчувають дискримінацію через расизм, який утримує наші народи на других ролях", - сказав він.

Крім цього Вайтіті проігнорував краватку тижнем раніше і ніяких проблем з цим не виникло, він виступав з трибуни і брав участь в обговоренні.

Прем'єр-міністр Джасінда Ардерн прокоментувала ситуацію, сказавши, що у неї немає однозначної думки з приводу того, чи треба щоб всі в парламенті носили краватки, чи ні.

"Для всіх нас є набагато важливіші питання", - сказала Ардерн.

40-річний Вайтіті, вперше став депутатом на виборах в жовтні минулого року. Він виступає за права корінного народу Нової Зеландії, і крім того, що захищає своє право носити традиційну прикрасу маорі, його обличчя також покрито татуюванням та-моко.

Візерунки моко мають смислове навантаження, вони вказують на статус людини в генеалогічному дереві свого племені.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні