У Чорногорії суд скасував вирок росіянам у справі про держпереворот

0
1
У Чорногорії суд скасував вирок росіянам у справі про держпереворот
Апеляційний суд Чорногорії скасував обвинувальні вироки двом росіянам, заочно засудженим до позбавлення волі у справі про спробу державного перевороту в 2016 році.

Пише НВ.

Суд також скасував вироки іншим фігурантам цієї справи, а сама справа була відправлена на перегляд через порушення в судочинстві.

У травні 2019 року суд Чорногорії визнав 14 осіб винними у спробі вчинити терористичний акт, а також у створенні в жовтні 2016 роки злочинної організації для здійснення державного перевороту. Серед звинувачених були троє громадян Чорногорії, дев'ять громадян Сербії і два росіянина (росіян засудили заочно).

Громадяни Росії Едуард Шішмаков і Володимир Попов, на думку сторони звинувачення були головними організаторами силової операції, також їм інкримінується координування дій спільників в Чорногорії.

За даними прокуратури, Шішмаков прагнув запобігти вступу Чорногорії в НАТО і з цією метою організував замах на тодішнього прем'єр-міністра Міло Джукановича (пізніше він став президентом). Політика планували вбити снайперським пострілом об 11 годині вечора 16 жовтня 2016 року, в день парламентських виборів, на яких партія Джукановича перемогла. Змовники планували переодягнутися в поліцейську форму і збиралися допомогти опозиції захопити урядові будівлі і будівлю парламенту в Подгориці.

У листопаді 2018 року розслідувачі Bellingcat і російське ЗМІ The Insider розкрили особистість Володимира Попова. За їхніми даними, росіянина насправді звуть Володимир Моісеєв, і він служить в російській військовій розвідці. Розслідувачі також впізнали співробітника ГРУ і в Шішмакове. Двоє росіян отримали найбільші терміни: Шішмаков - 15 років, а Попов - 12 років.

За результатами наступних виборів, які пройшли в серпні 2020 року, очолювана Джукановічем Демократична партія соціалістів вперше з 1991 року втратила більшість в парламенті, перемогли опозиційні партії, що займають просербську позицію. Зміна влади привела і до перегляду справи про переворот.

Суд постановив, що вирок, винесений в 2019 році, був винесений з серйозними порушеннями законодавства, і постановив провести новий розгляд за участю інших суддів. Росія раніше відкидала причетність до подій 2016 року.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні