--> Що робити, якщо працедавець зменшив зарплату | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Що робити, якщо працедавець зменшив зарплату

0
2
Що робити, якщо працедавець зменшив зарплату
Першим кроком працівника має бути звернення до роботодавця з офіційною заявою, у якій необхідно запитати причину зменшення виплат.

У цьому ж документі варто вимагати відновити порушене право на виплату повного розміру зарплати, радить юристка Катерина Петрушина у публікації robota.ua.

"Наприкінці такої заяви варто вказати, що у випадку її незадоволення, працівник буде змушений звернутися до Державної служби з питань праці. Та може перевірити працедавця та оштрафувати. Якщо в організації є профспілка та комісія з трудових спорів, співробітник може звернутися до них", - пояснює експертка.

З її слів, строк розгляду спору між працівником та роботодавцем - 10 днів з дня подання заяви. Ще впродовж 10 днів рішення можна оскаржити. Після цього працедавець зобов'язаний впродовж 3 днів виконати рішення Комісії.

Якщо проблему вирішити не вдалось, наступний крок - скарга до Держпраці та позовна заява до суду.

"Згідно чинного законодавства, якщо умови оплати праці змінюються, працедавець повинен повідомити про це працівника за 2 місяці. Водночас у законодавстві немає вимог про те, що співробітника потрібно завчасно повідомити про простій та зменшення розміру зарплати, пов'язане з простоєм", - йдеться у публікації.

Катерина Петрушина вважає, що для оперативного вирішення спору найважливішою буде комунікація із роботодавцем.

"Повідомте, що роботодавець такими діями порушує законодавство. Він має знати, що ви ознайомлені з процедурою відновлення своїх прав та плануєте захищати їх до останнього", - радить юристка.

За порушення строків або зменшення обсягів зарплати роботодавцю загрожує штраф 510 - 1,7 тис. грн. За безпідставну невиплату заробітку понад 1 місяць – штраф 8,5 тис. грн - 17 тис. грн або виправні роботи до 2 років.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні