Вчені розповіли про користь обіймів

0
4
Вчені розповіли про користь обіймів
За часів обмежених контактів і дотримання дистанції зростає туга за близькістю, фізичним контактом і обіймами. Вчені з'ясували, що відбувається в людському організмі після 20-секундних обіймів, пише німецьке видання Die Welt.

Людина, яку обіймають, відчуває довіру, симпатію, безпеку і спокій, що сприятливо впливає як на психіку, так і фізичне самопочуття.

Коли нас обіймають, організм виробляє сигнальні речовини, які в народі називають гормонами щастя. Наприклад, окситоцин надає заспокійливу дію, допомагає позбутися від стресу і зміцнює міжлюдські стосунки".

Згідно з дослідженням Американського психосоматичного суспільства, вже після 20 секунд обіймів у пар виявляється підвищення рівня окситоцину.

Втім, зазначає Die Welt, щоб поліпшити своє самопочуття, необов'язково обіймати людини.

"Так, в університеті шведського міста Шевде було виявлено позитивний вплив обіймів з собаками".

Також повільне поїдання смачної їжі може підвищити вироблення окситоцину, вважають шведські вчені.

А невролог Себастьян фон Берг з Бремена також радить обіймати дерево.

"Це здається смішним, але якщо одного разу спробувати, ви помітите: це дає приємне, сильне почуття", - йдеться в статті.

Вчені також виявили об'єктивні чинники, які можуть обумовлювати ідеальні обійми.

Так, дослідники з японського Університету Тохо, спостерігаючи за частотою серцевих скорочень новонароджених, встановили, що "середні" за силою обійми батька заспокоюють найкращим чином - причому не тільки дітей, а й батьків.

Однак довше 20 секунд "обнімашки" в японських сім'ях тривати не повинні, рекомендують вчені, оскільки це може викликати занепокоєння у дітей.

Біопсихолог Себастьян Окленбург з Бохума вивчає разом з колегами, чи впливає емоційний контекст на те, як обіймаються люди.

"Зі спостережень за сотнями зустрічей в зонах прильоту і вильоту в аеропорту вони зробили висновок: якщо були почуття, люди частіше обіймають іншу людину лівою рукою. Ліва половина тіла управляється правою півкулею головного мозку, яка бере активну участь в обробці позитивних і негативних емоцій", - сказав учений виданню.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні