Назвали способи скорочення дефіциту Пенсійного фонду. ВІДЕО

0
1
Назвали способи скорочення дефіциту Пенсійного фонду. ВІДЕО
Для скорочення дефіциту Пенсійного фонду можна зменшити сукупні пенсійні права або збільшити легальну зайнятість українців.

Про це розповіла керівниця Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАНУ Елла Лібанова в інтерв'ю LIGA.net.

"Причина зростання дефіциту Пенсійного фонду - старіння населення. Тобто збільшується так зване навантаження на працюючих. За таких умов вдаються до зменшення сукупних пенсійних прав, наприклад, через підвищення пенсійного віку чи обов'язкової тривалості страхового стажу. Або необхідно збільшити легальну зайнятість, з якої сплачуються страхові внески, через створення робочих місць та детінізацію трудових відносин", - каже експертка.

Вона переконана, що дефіцит не зникне, доки в Україні зберігатиметься така ж диференціація у виплатах пенсій.

"Усі виплати із солідарної системи мають бути близькі до чесно розрахованого прожиткового мінімуму, але з урахуванням коефіцієнта страхового стажу, щоб стимулювати громадян працювати легально", - зазначає Лібанова.

За її словами, накопичувальні пенсії можуть вирішити проблему.

"Однак до цього є кілька застережень: недовіра населення до держава і фінансових ринків, малі доходи населення, через що людям нема з чого відкладати на пенсію. Також не зовсім вдалий момент в плані інвестиційного клімату в країні - приватним пенсійним фондам доводиться в основному інвестувати в ОВДП. Мене це насторожує", - каже Лібанова.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні