На реставрацію історичних дверей Луцька виділили 2000000 грн

0
0
На реставрацію історичних дверей Луцька виділили 2000000 грн
Починаючи з 17 століття, архітектура Луцька має певний стиль та особливості. Саме тому двері, вікна та балкони, що виготовлялися власноруч різними митцями, вважаються предметами ужиткового мистецтва, що мають історичну та культурну цінність місцевого значення.

Про важливість та необхідність реставрації автентичних об’єктів обласного центру розмовляли сьогодні, 27 січня, під час пленарного засідання 5-ї чергової сесії Луцької міської ради, пишуть Волинські Новини.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що автентичні двері на вулиці Пушкіна у Луцьку місцеві мешканці порубали на дрова. Саме для того, аби більше не втрачати елементів архітектури, які мають історичну цінність місцевого значення, у Луцькій міській раді планують зробити облік історичних дверей, вікон та балконів.

Окрім того, на сторінках видання йшлося про те, що понад 2 мільйони гривень з бюджету мають намір виділити депутати Луцької міської ради на реставрацію автентичних дверей, які є елементами ужиткового мистецтва і мають певну цінність місцевого значення.

Так, відповідно до програми «Автентичний Луцьк» реставрацію дверей будуть проводити на умовах 70% на 30%, тобто, 70% за рахунок міського бюджету, 30% – за рахунок власників або мешканців приміщень.

За такою ж схемою фінансуватимуть реставрацію балконів, а от щодо вікон, то їх фінансуватимуть на умовах 40% на 60%. Окрім того є два приміщення, які перебувають у комунальній власності, тож реставрація почнеться саме з них.

Загалом у Луцьку близько 20 об’єктів, які потребують реставраційних робіт. Андрій Білан додав, що ці об’єкти приваблюють туристів, а також є улюбленими фотолокаціями молоді, тому закликав депутатів підтримати програму.

Окрім того, він зазначив, що, за попередніми розрахунками, потрібно передбачити з місцевого бюджету й витрати на ремонтні роботи балконів на проспекті Волі – ця сума становить 284 тисяч гривень.

«Це гарна і корисна програма, яку через ряд технічних обставин не вийшло нам реалізувати минулого року. Наш обов’язок - зберегти «родзинки» нашого міста і зробити їх цікавими і для туристів, і для лучан», - пітримав колегу Луцький міський голова Ігор Поліщук.

Так, згідно зі змінами до програми «Автентичний Луцьк», у черзі на реставрацію - об’єкти по вулицях: Лесі Українки, 7, 23; Гаврилюка, 17; Коновальця, 3, 5; Пушкіна, 7; Будівельників, 6; Ярощука, 17; Гайдамацька, 3; Сверстюка, 15; Кривий Вал, 27, 16; Романюка, 5; Глушець 6, а також на проспекті Волі 4, 10.

Луцькі депутати ініціативу підтримали, проголосувавши у більшості «за».
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні