Чому волинські студенти-медики масово виїжджають з України? ВІДЕО.

2
-1
Чому волинські студенти-медики масово виїжджають з України? ВІДЕО.
Освіту здобувають в Україні, утім на довго тут не затримуються: усе більше студентів-медиків після закінчення навчального закладу їдуть працювати за кордон.

У медичних закладах Волині уже наростає нестача кадрів. Особливо це стосується тих лікарень, які розташовані у глибинці, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс», пишуть Волинські Новини.

Опісля закінчення медичного коледжу уже дипломовані фахівці потребують працевлаштування. У Волинській області така можливість є, переконані керівники медичних навчальних закладів.

Молодих та перспективних працівників чекають як у сільській місцевості, так і в містах. Бо ж останнім часом все більше спостерігається відтік кадрів. Та хоч випускників медичних коледжів у волинських лікарнях чекають, вони на роботу туди не поспішають.



«Ковельське медичне територіальне об’єднання вже потребує медпрацівників. І навіть з такої лікарні вже є відтік кадрів, – стверджує директорка Ковельського медичного коледжу Олена Григола. – Тож нашим студентам є де працевлаштовуватися і 80% з них працевлаштовуються, але можуть пропрацювати один місяць, максимум до року. Одиниці, це фанати, які лишаються на роботі на тривалий час».

Така ситуація спостерігається не лише на Волині. Цікаво, що кардинально змінилася ситуація відтоді, як колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун відмінила обов’язкове відпрацювання за направленням.

«У нас було працевлаштування майже 100%. І ми п’ять років відслідковували, чи вони не покидали робоче місце, – пояснює директорка Ківерцівського медичного коледжу Тетяна Комшук. – Коли в державі відмінили обов’язкове працевлаштування державної форми навчання, сталася проблема».

Нагадаємо, у 2017-му Кабмін скасував обов’язкове працевлаштування випускників. Ці зміни, мовляв, забезпечили конституційне право випускників вищих навчальних закладів України на вільний вибір місця подальшої роботи. Проте нині вже можна прогледіти сумнівні наслідки такого рішення.

«Нема обов’язкового відпрацювання ні після дипломних, ні після інтернатури. Це все зроблено для того, щоб наші люди їхали десь у Польщу, Чехію, Німеччину, за кордон, – коментує в.о. начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Людмила Тимощук.

Керівники медичних начальних закладів переконані: вільний вибір професії – це добре. Утім випускники медичних коледжів не бажають лишатися працювати в Україні, бо ж тут низька заробітна плата. Тож обирають роботу в інших країнах, адже там можна отримувати удвічі, а то й утричі більше коштів.

Людмила Тимощук переконана: доки ситуація у країні не зміниться, доти медичні коледжі та вищі навчальні заклади навчатимуть фахівців для медзакладів інших країн. А тим часом в українських лікарнях попит на фахівців лише зростатиме.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А ви зарплати медикам до закордонного рівня підніміть і ситуація зміниться
Відповісти
Моя сестра, після закінчення Луцького медичного ущилища, зараз вже Луцький медичний інститут, відпрацювала медичною потім старшою медичною сестрою на одному місці 55 років, вийшла на пенсію і знову продовжує працювати, бо пенсія старшої медичної сестри зі стажем роботи 55 років - бідова, а + якась но ще зарплата, то хоча після цього можливо не жити, а ще протянути. Так що правильно роблять молоді спеціалісти, що масово виїжджають з цієї нікому непотрібної держави. Який може бути тут патріотизм до цієї держави, якщо сама держава під назвою Україна не бажає, щоб її молоді медичні спеціалісти залишались працювати вдома і не їхали за кордон за кращою долею.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні