--> Медичні коледжі на Волині можуть об'єднати | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Медичні коледжі на Волині можуть об'єднати

0
-4
Медичні коледжі на Волині можуть об'єднати
Було майже три тисячі, а стало менше півтора: кількість студентів у медичних навчальних закладах Волині за останні роки скоротилась удвічі. Поменшало студентів саме на платній формі навчання. Відтак виникла і нестача фінансування.

Пише Під прицілом.

На теренах Волинської області функціонує три навчальні заклади, де студенти можуть здобути середню медичну освіту. Йдеться про Ківерцівський та Ковельський медичні коледжі, а також Волинський медичний інститут, що розташований у Луцьку. Загалом на утримання трьох цих закладів із обласної казни виділяється майже 55 мільйонів гривень на рік.

Зі слів в. о. ректора Волинського медичного інституту Тетяни Пастрик, у 2021 році медзаклад потребує з обласного бюджету понад 20 млн грн. Ківерцівський та Ковельський коледжі також мають багатомільйонні потреби.

І хоч ці заклади й фінансують за рахунок Волинської обласної ради, проте їм цих коштів вистачає хіба на найбільш нагальні потреби, тобто оплату комунальних послуг й заробітну плату. Тому без фінансування часто лишаються інші потреби – покращення матеріально-технічної бази, капітальні чи навіть косметичні ремонти.

Тим часом капітального ремонту потребує кожен із цих закладів. Отож, під час бюджетних слухань у стінах Волинської обласної ради намагалися знайти шляхи залагодження цих питань, проаналізувавши усю ситуацію загалом. Й з огляду на те, що облрада не виконала бюджет 2020 року, ситуація у 2021-му не покращиться.

До слова, віднині такі заклади не повинні цілком фінансуватися із того чи того бюджету, а повинні самі заробляти кошти. Зокрема, за рахунок платної форми навчання чи додаткових курсів.

"Ми намагаємося розвиватись. Ми відкрили такий центр платних послуг – курси косметології і масажу, що також нам дає можливість мати свої кошти. І так ми зробили деякі косметичні ремонти", – зауважує Тетяна Пастрик.

Проблема з фінансуванням освітніх закладів існує й через те, що поменшало студентів. Ще кілька років тому кожна із цих установ навчала до тисячі студентів, однак наразі ситуація значно погіршилася.

У Волинському медичному інституті освіту нині здобуває 600 студентів, а у Ківерцівському та Ковельському медколеджах – трохи більше 700 учнів. На думку очільників закладів, такі зміни зумовлені тим, що все менше учнів мають змогу навчатися на платній формі навчання.

Тому з метою заощадження коштів під час слухань запропонували альтернативний варіант. Йдеться про об’єднання усіх трьох медичних закладів в один потужний інститут.

"У мене пропозиція: я думаю, що нам, враховуючи можливості обласного бюджету, потрібно рухатись до того, щоб створити потужний медичний центр середньої ланки на базі цих наших трьох коледжів", – наголосив радник голови Волинської обласної ради Михайло Імберовський.

До слова, при Волинській обласній раді планують створити спеціальну комісію, яка опікуватиметься цим питанням.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні