Вчені нарахували 18 мутацій коронавірусу в організмі однієї пацієнтки

0
0
Вчені нарахували 18 мутацій коронавірусу в організмі однієї пацієнтки
У росіянки, яка лікувалася від онкологічного захворювання і півроку не могла видужати від COVID-19, вірус за цей час накопичив 18 мутацій.

Коронавірус зробив прискорену еволюцію в організмі пацієнтки зі зниженим імунітетом, накопичивши 18 мутацій за майже півроку хвороби. Про це в своєму звіті на Virological пишуть російські медики.

Відзначається, що 47-річна жінка з В-клітинною лімфомою, яка проходила курс хіміотерапії в кінці березня і початку квітня 2020 року, заразилася коронавірусом від літньої жінки, з якою була в одній палаті.

Розшифровка геному з серпневого мазка хворої С. і порівняння його з генетичною послідовністю з весняного мазка показала наявність 18 нових мутацій, дві з яких (Y453F і Δ69-70HV) зачіпали S-білок: той самий, який утворює шипи на поверхні вірусних часток.

Вчені відзначають, що цей білок відповідає за "абордаж" клітин-жертв, і зміни в ньому дуже важливі, тому що можуть впливати на силу зв'язування вірусних частинок з клітиною, а антитіл - з цією частиною вірусу. Тобто, мутації в S-білку потенційно можуть зробити вакцини неефективними: їх доведеться оперативно коригувати під штами, що вислизають від імунної відповіді.

Комбінація мутацій Y453F і Δ69-70HV відома як "норкова": її вперше виявили у цих тварин у Данії. Але штам пацієнтки С. жодним чином не був пов'язаний генеалогічно з норками: він розвинувся самостійно.

Автори підкреслюють: раніше мутацію Δ69-70HV вже знаходили у штаму іншого пацієнта з ослабленим імунітетом, якого лікували плазмою з антитілами від перехворілих на ковід.

Інші вчені висловлювали припущення, що більш заразний "британський" штам B.1.1.7 з'явився також у пацієнта з хронічною інфекцією: у таких пацієнтів нібито відбувається прискорена еволюція патогена. Тобто, їх імунітет не може ефективно і швидко знищити інфекцію: в результаті, вірус встигає мутувати і деякі корисні для нього зміни (наприклад, в частині вислизання від антитіл) закріплюються. Проте це не доведено, і залишається тільки однією з теорій.

Автори застерігають: штами, які з'явилися у пацієнтів з ослабленим імунітетом (або у норок), "можуть пізніше поширитися в популяції і впливати на характеристики циркулюючих там штамів".
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні