Коли у людей відновлюється нюх після коронавірусу - дослідження вчених

0
2
Коли у людей відновлюється нюх після коронавірусу - дослідження вчених
Нюх після коронавірусу не відновився навіть через два місяці у чверті людей, що перехворіли.

Саме втрата нюху є одним з найчастіших проявів коронавірусу, виявили в дослідженні науковців, яке опублікували в Journal of Internal Medicine.

Експеримент відбувся з 22 березня по 3 червня 2020 року. У ньому брали участь 2581 пацієнт з 18 європейських лікарень. 2194 пацієнта (85,0%) хворіли легко, 110 (4,3%) - помірне, 277 (10,7%) - від важкого до критичного перебігу.

Дослідження показало, що відсутність нюху була в 85,9% легких випадків. 4,5% хворих з помірними симптомами відчували втрату нюху, а у важких випадках - 6,9%. В середньому нюху не було 21 день. Майже чверть пацієнтів стверджували, що нюх у них не відновився і через 60 днів після втрати.

Також вчені робили тести на втрату нюху, які показали її у 54,7% легких випадків і 36,6% випадків від помірної до критичної симптоматики. Тоді меншу вибірку перевірили за цими тестами і за деякий час після одужання, у 15,3% досі був дефіцит нюху через 60 днів, а у 4,7% нюх не відновився і через півроку.

"Нюхова дисфункція більш поширена при легких формах, і у 95% пацієнтів нюх відновлюється протягом півроку після зараження", - кажуть науковці.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні