В Україні відкрили платформу, на якій можна перевіряти чесніть суддів

4
5
В Україні відкрили платформу, на якій можна перевіряти чесніть суддів
В Україні запустили відкриту платформу з інформацією про суддів, де кожен охочий може перевірити служителів Феміди на доброчесність.

Як пише «Четверта студія», про це повідомили активісти руху «Чесно».

Над розробкою платформи, в якій наразі містяться досьє понад 5 тисяч суддів, активісти працювали з 2016 року та витратили на це приблизно 5 тисяч годин роботи. Аналітики збирали дані винятково з відкритих джерел: декларацій суддів, відкритих реєстрів та судових рішень.

За словами авторів бази, головним критерієм, за яким оцінювали суддів, стала доброчесність. Експерти розробили п’ять її критеріїв, а саме непричетність до корупції та криміналу, прозорість статків, непричетність до порушень прав людини, дотримання професійної етики, неучасть в ухваленні сумнівних рішень. Якщо суддя порушував хоча б один з них, то отримував позначку «недоброчесний», а в профайлі його відзначали чорним часником.

Також у досьє кожного судді міститься його короткий професійний життєпис, який, за словами укладачів, зацікавить журналістів, активістів та учасників судових процесів.

«Ця кампанія має забезпечити право людей на інформацію, право знати, хто є суддею в його справі, і водночас побачити, наскільки серйозною є проблема недоброчесності суддів», – наголосив юридичний радник кампанії «ЧЕСНО. Фільтруй суд!» Іван П’ятак.

Нагадаємо, що судам в Україні не довіряють майже 80% громадян. Високим є рівень недовіри українців, зокрема, до Верховного Суду (69%) та місцевих судів (67,5%).
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ой дядьку брешете...
Відповісти
Ага, написати в інеті так само як на паркані -будь що написане витримає! Може суддів пора громаді вибирати, і не засланих "козачків"!
Відповісти
інформація корисна. доброчесних суддів можна на пальцях однієї руки порахувати
Відповісти
Навпроти прізвищ буде писати - "гандон", "підарас","мудак".
Позитивних епітетів не буде, як нема чесних суддів.
Якщо суддя, значить сволота. Все просто.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні